Törökország harcba száll az Iszlám Állammal?

Törökország harcba száll az Iszlám Állammal?

Sokan várták, az utóbbi napokban pedig egyre többen követelték, hogy Törökország fegyveresen is kapcsolódjon be az IÁ elleni küzdlembe. A dzsihádisták most kiprovokálták, amitől Ankara hónapok óta vonakodott.  

A török hadsereg átlépte a szíriai határt, és harcba bocsátkozott az Iszlám Állammal – adja hírül a Middle East Eye.

A közel-keleti hírportál helyszíni tudósítója azt jelentette: a katonák al-Raaie település közelében hatoltak be a szomszédos ország terroristák által uralt régiójába. Az akció minden bizonnyal az IÁ mai orvtámadására adott válasz. 

Csütörtökön meghalt  török katona, egy másik pedig megsebesült a szíriai határnál fekvő Kilis városa közelében, amikor lövéseket adtak le rájuk a határ túloldaláról. A török hadsereg viszonozta a tüzet – tájékoztatott a CNN Türk hírtelevízió. Egy török tisztségviselő szerint az összecsapások nem értek véget. 

Egy neve elhallgatását kérő tiszt a Middle East Eye-nak azt nyilakozta:

Hírdetés

„Ha tüzet nyitnak ránk visszalövünk, ez a szabály. Egyelőre még túl korai lenne megmondani, mi lesz a következő lépés.”

A jelek szerint Ankarában a döntés már megszületett: a török hadsereg, amely eddig kínosan ügyelt arra, hogy ne avatkozzon be a konfliktusba, 

felveszi a harcot az Iszlám Állammal. 

Az AFP jelentése szerint páncélosokkal vettek tűz alá a határ közelében levő IÁ támaszpontokat. 

A kormányt már régóta komoly kritikák érik, amiért nem akadályozzák kellőképpen a nyugatról érkező dzsihádista önkéntesek bejutását Szíriába, és nem segítik a kurdok önvédelmi harcát a terroristákkal szemben. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »