Obama megnyugtatta a zsidókat: továbbra is megérti, hogy az "iráni fenyegetés" a mániájuk

Az iráni atomprogramról szóló megállapodás ellenére továbbra is mély ellentétek feszülnek Washington és Teherán között, s bár az Egyesült Államok reméli, hogy az iszlám köztársaság változtat magatartásán, nem bízik ebben – közölte Barack Obama amerikai elnök szerdán.

Obama közölte: Irán továbbra is kihívást jelent az amerikai érdekekre és értékekre nézve a Közel-Keleten és világszerte, de ez a megállapodás hiányában ugyanígy lenne. Washington reménye, hogy a mostani egyezségből kiindulva folytatni lehet a párbeszédet Teheránnal, de nem bízik abban, és a megállapodás sikere sem függ attól, hogy Irán változtat magatartásán. Az amerikai elnök aláhúzta: az Egyesült Államok célja az utóbbi hat évben kizárólag az volt, hogy megakadályozza Irán atomfegyverhez jutását. Ennek biztosítása még az egyezség bírálói, így az amerikai republikánusok, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Perzsa-öböl menti arab államok számára is prioritás volt.

Washington osztja Izrael és az arab országok aggodalmait Iránnal kapcsolatban, mégis úgy véli, hogy a Teherán atomprogramjáról szóló megoldás az ő érdekeiket is szolgálja. Obama azt mondta, Izrael "jó okkal aggódik az Irán jelentette fenyegetés miatt", és osztja az arab országok azzal kapcsolatos aggodalmait is, hogy Teherán fegyverekkel lát el milíciákat és konfliktusokat szít a térségben. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az iráni fegyveres erők nem fognak olyan jelentős többletforrásokhoz jutni a gazdasági szankciók feloldása miatt, amelyek jelentősen befolyásolnák a közel-keleti erőviszonyokat.

Hírdetés

Az amerikai elnök leszögezte: nem reménykedik abban, hogy Teherán "csak óvodákra és utakra fogja költeni" többletbevételeit, de az utóbbi években elszenvedett gazdasági károk miatt kénytelen lesz a pénz nagy részét polgári célokra felhasználni.

Az egyezség hiányában fennállna egy háború veszélye – közölte Obama. A sajtóértekezletén az előző nap megkötött megállapodással kapcsolatos bírálatokra és kételyekre reagálva leszögezte: az egyezség alternatívái mind rosszabb helyzetet eredményeztek volna az Egyesült Államok és szövetségesei biztonsága szempontjából. Az amerikai elnök – keddi nyilatkozatához hasonlóan – ismét azt hangoztatta: a megállapodás elzár minden utat Irán számára a nukleáris fegyverkezésre, és a legszigorúbb ellenőrzési és felügyeleti rendszert lépteti életbe, amelyről nemzetközi szereplők valaha megállapodtak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »