Mégsem temetik újra Petőfi állítólagos maradványait?

Mégsem temetik újra Petőfi állítólagos maradványait?

Nagyszabású rendezvénnyel készülnek a költő búcsúztatására, ám sírhely egyelőre nincs.

A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szerdán közleményben reagált a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület péntekre bejelentett Petőfi-emléknapjára. Mint írták, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) kitart állásfoglalásai mellett, így továbbra is elfogadja a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményét, ezért nem támogatja a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület kezdeményezéseit.

„A Nöri – a védett sírok feletti rendelkezési jog gyakorlójaként – csak a nemzeti sírkert részeként védett sírok vonatkozásában ad engedélyt betemetésre. Jelen esetben tehát nem adhat, és így nem is adott ki semmiféle engedélyt a tervezett temetéssel kapcsolatban. A Fiumei úti temetőben található Petőfi család síremlékének megnyitására vonatkozó kéréseket – az MTA állásfoglalását elfogadva – mind az NEKB, mind a Nöri konzekvensen elutasította az elmúlt 15 év folyamán.”

Mint ismert, a kazánkirályként elhíresült Morvai Ferenc vezette egyesület korábbi bejelentése alapján július 17-én, pénteken örök nyugalomra helyezik Petőfi Sándor állítólagos maradványait a Fiumei úti sírkertben. A nagyszabású rendezvény a Papp László Sportarénában kezdődik péntek délelőtt.

A fesztivállá duzzasztott kegyeleti eseményen elsőként a Petőfi visszatér című táncjátékot láthatjuk a makói Forgatós Együttes előadásában, ezt a Kormorán együttes rockoperájának, A költő visszatérnek részletei követik, majd a Berkes Gábor és Pálvölgyi Géza által írt Petőfi-oratórium csendül fel. De a program szerint Miller Zoltán, Janicsák Veca, Keresztes Ildikó és Pitti Katalin is fellép.

Hírdetés

Zárásként Morvai Ferenc tart búcsúbeszédet. Délután öt órakor pedig kezdetét veszi a „békés tiszteletadás”, vagy „a kegyelet lerovása egy szál virággal”, a helyszín: Petőfi Sándor sírja a Fiumei úti sírkertben.

Morvai Ferenc neve az elmúlt huszonhat évben összeforrt Petőfi Sándor Burjátföldön talált állítólagos földi maradványaival. A vállalkozó és egyesülete 1989-ben indított expedíciót Barguzinba, mert véleményük szerint, a hivatalos tudományos állásfoglalással szemben, a Nemzeti dal költője nem esett el a segesvári csatában, hanem hadifogolyként Oroszországba került, és ott hunyt el 1856-ban.

Az expedíció állítólag sikerrel zárult, ráleltek Petőfi csontjaira. A kutatások azonban megállapították, a csontok egy nőé voltak egykoron. Morvai nem fogadta el a hivatalos álláspontot, és hamisítással vádolta a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA), valamint több magyar politikust, akik, állítása szerint, szándékosan manipulálták a vizsgálatok eredményét.

A vállalkozó hatalmas összeget áldozott eddig arra, hogy igazát bizonyítsa. A legfrissebb eredménye, hogy egy kínai kutatócsoport genetikai vizsgálatokkal igazolta, a csontok valóban Petőfihez tartoztak. Az MTA ezt a bejelentést közleményben cáfolta, Morvai azonban nem tágított, bejelentette a költő maradványainak újratemetését.

Az egyesület tervei szerint a csontokat egy saját sírhelybe helyezik, az Origo cikkéből azonban kiderült, a Fiumei úti sírkertet fenntartó Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. közlése szerint erre nincs törvényes lehetőségük. A temetéshez szükséges dokumentumok ugyanis hiányosak, olvasható a cikkben, így nem tudni, valóban rendezhetnek-e temetést pénteken.

Morvai egy blogbejegyzésben a napokban úgy fogalmazott, „mivel az elmúlt 25 év alatt főbb akadályok történtek, még rosszabb akadályokra számíthatunk, ezért cselhez kell folyamodnunk a temetés lebonyolítása érdekében”. A Népszava információja szerint a csel az, hogy nem lesz semmiféle temetés. Mert bár az 58-as parcellában egy magánszemély valóban vásárolt egy sírhelyet, oda nem jelentettek be temetést. Az is különös, hogy közleményük szerint Morvaiék 50 ezer embert várnak, de nem jelentették be a tömeg biztosítására vonatkozó igényüket a rendőrségen és a temetőben sem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »