Cenzúrázták Orbán Viktor lelövését?

Cenzúrázták Orbán Viktor lelövését?

Állami beavatkozást kiáltott, filmje betiltásáról beszélt Nemes Gyula rendező, akinek Zero című alkotásában Orbán Viktor arcképét lőtte szét a főszereplő. A jelenetet a rendező állítása szerint a filmalap cenzúrázta. Később a The Hollywood Reporternek nyilatkozva Nemes azt mondta, szabad országban akar élni, ezért Afrikába költözne.

A Vs.hu írta meg, hogy Nemes Gyula a Karlovy Vary-i filmfesztiválon bemutatott, Zero című filmjének egy jelenetét a rendező állítása szerint cenzúrázta a Magyar Nemzeti Filmalap. A cikkből kiderül, az alkotó a bemutató előtt kiállt a közönség elé és idegesen elmondta, hogy bár nem lenne szabad elárulnia, de a filmalap megfenyegette, amennyiben nem vágja ki filmjéből azt a jelentet, amelyen egy bizonyos politikus képmására lőnek, vissza kell fizetnie a produkcióra kapott 180 milliós támogatást.

„Aztán elővett egy golyóstollat, és megmutatta, hogy azzal satírozta ki a filmből a politikus arcát, akit, reméli, ennek ellenére mindenki felismer majd” – írta a helyszínről a lap. Bár a rendező nem mondta ki, sokak számára mégis egyértelmű volt, a politikus, akire hivatkozik, Orbán Viktor miniszterelnök. A jelenetben egyébként a főszereplő politikusok dinnyére erősített arcképére lő, feltűnik Putyin, majd egy összefirkált kép tűnik fel, amely a rendező által kisatírozott portré.

A cikk egy filmszakmában dolgozó forrásra hivatkozva állítja, a rendező sztorija teljesen hiteles, a film eredeti verziójában még látható volt az arckép.

A film egy globalizációs anarchistatörténet, amelyben egy mézgyári dolgozó szerelmével terrorakciókba kezd, hogy megakadályozza a méhek kipusztulását. Mint kritikusunk a Magyar Nemzetben megírta, a film hatalmas csalódás, amelyben szerepet játszhatott, hogy a rendező „egy személyben igyekezett lehozni a filmet”, amelyből így „egy kusza és feleslegesen zavaros kísérleti film keveredett”. És nagyjából a teljes magyar kritikusi szakma – már akik látták a filmet – egyetértett ebben: a filmet zavaros, értelmetlen agymenésként definiálták.

Hírdetés

Az Index cikkéből kiderült, a rendező a külföldi lapoknak arról beszélt, az ő filmjét betiltották, amit a vásznon látni lehet, már nem az eredeti Zero. Majd hozzáteszik, a tavaly bemutatott, Leviatán című orosz filmben is van egy hasonló jelenet, amelyben azonban éppen Putyin arcképére nem lőnek a szereplők.

Jelenet a filmből Fotó: Facebook

Az eset azonban, mint ahogy sejthető volt, nem ért véget a rendező akciójával és a negatív kritikákkal. Nemes Gyula szavaira ugyanis felfigyelt a The Hollywood Reporter című lap, amely tegnap külön cikkben foglalkozott az esettel. Ebben a rendező elmondja, hosszú vitákat folytattak a filmalappal arról, milyen gyümölcsökre és mely politikusok arcára lőhetnek, majd hozzátette, ha az inkriminált jelenet bekerült volna a filmbe, vissza kellett volna fizetnie a támogatást.

Ez nem cenzúra, mert az a kommunizmus bukásával megszűnt, így nem tudom, minek nevezhetném – fogalmazott Nemes. Majd elárulta a jelenlegi politikai helyzet miatt kivándorláson gondolkodik. „Nem akarok olyan országban élni, amely Vasfüggönyt emel, el kell gondolkodnom, hol éljek tovább… Afrikában vagy Csehországban. Szabad országban akarok élni.”

Nemes Gyula nyilatkozatára reagálva Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke Facebook-oldalán azt írta: „Szeretnék ezúton is gratulálni a Magyar Nemzeti Filmalap döntéshozóinak!” Gulyás hangsúlyozta, a rendező 180 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott, majd Nemes a szabadság hiányát firtató kitételére válaszul úgy fogalmazott: „A köztudottan demokratikus jogállamok alkotta Afrikában e jellembajnok művésznek nem kell majd a szabadság hiányától fuldokolnia, mint a mi közös hazánkban, ahol nehéz lenne hányatott sorsánál egyértelműbb bizonyítékot találni a fullasztó szabadsághiányra.”

„A Magyar Nemzeti Filmalapnál vagy a tevékenységet kellene az első két szóhoz, vagy – az őszinteség jegyében – az elnevezést a gyakorlathoz igazítani. Az előbbi jobb lenne” – zárta kommentjét az alelnök.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »