Híd a lopott közpénzek világába: milliós fizetéseket adtak maguknak Orbán Farkasának cigányprogramos vezetői

Tiszteletdíj helyett az EU-s pénzből finanszírozott Híd a munka világába programból oldotta meg saját képviselőinek fizetését is az Országos Roma Önkormányzat. Farkas Flórián korábbi elnök már 2013-ban nyíltan beszélt arról, hogy a legfontosabb cél, hogy főállásba helyezze képviselőtársait.

Drága budai ingatlan, havonta közel félmillió forintért bérelt Opel Corsák vagy munkaállomásonként nagyjából ugyanennyiért vásárolt irodabútorok okoztak felháborodást az év elején, amint elkezdtek nyilvánosságra kerülni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által "menedzselt", ötmilliárd forint uniós pénzzel megtámogatott, hamarosan véget érő Híd a munka világába program kiadásai. Az ügyben több nyomozás is indult, de még senkit nem gyanúsítottak meg. Miért is tették volna?…

Az eddig gyanúsnak talált szerződések az úgynevezett dologi kiadásokról szóltak, de ha megnézzük a program részletes költségvetését, egy sor furcsaságot találhatunk a bérköltségek, illetve az igénybe vett szolgáltatások fejezetében is. Ezekből az derül ki, hogy az uniós pénzből létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nagyon bőkezű munkáltató:

  • a projektmenedzser fizetése bruttó 1,4 millió forint,
  • a pénzügyi vezető 1,2 millió forintos havi juttatást kap,
  • a szakmai vezető fizetése pedig 1,1 millió forint (összehasonlításként: jelenleg a miniszteri fizetés havi bruttó 1,2 millió)
  • A költségvetésben a "Munkavállalóknak, tagoknak fizetett személyi jellegű kifizetések” sorban az áll, hogy 43 fő részére egyenként havi 316 ezer forintos juttatást adnak. Ennél is nagyobb, 317 ezres juttatás van feltüntetve – megbízási szerződés, vagy munkaerő-kölcsönzés formájában – az úgynevezett Mentor 1. kategóriába sorolt közreműködőknek megbízási díjként. A költségvetésben az áll, hogy 770 hónappal számolnak, ami alapján a projekt 22 havi futamideje alatt 35 ember kaphat ekkora juttatást.

    Képviselőkből "mentorok"

    A Mentor 1. munkatársaknak a költségvetés szerint 15,4 millió forintért szerveztek "összetartást”, de ilyen rendezvény végül  is nem volt.

    Hírdetés

    Azt sem az ORÖ, sem a foglalkoztatási szövetkezet honlapján nem tüntették fel, hogy kik a fentebb említett munkavállalók, illetve a mentorok, de Lakatos Oszkár, az ORÖ egyik, Lungo Drom-színekben megválasztott képviselője, az önkormányzat gazdálkodását vizsgáló úgynevezett alternatív vizsgálóbizottság tagja azt mondta: a 47 ORÖ-képviselő közül negyvenen kaptak Mentor 1. megbízást – köztük maga Lakatos is –, a második szintre pedig a képviselők rokonai kerültek.

    Lakatos állítását látszik alátámasztani, hogy az ORÖ 2013 májusi közgyűlésének jegyzőkönyve szerint Farkas Flórián, az ORÖ akkori elnöke (aki jelenleg is fideszes képviselő, miniszterelnöki megbízott, illetve a foglalkoztatási szövetkezet elnöke, amúgy többször is elítélt, köztörvényes bűnöző) arról beszél: a cél az, hogy a foglalkoztatási szövetkezet pénzéből "a képviselőket megpróbáljuk felvenni főállásba”, ami már régóta fontos célkitűzésük.“

    "Lesz a szövetkezet, ahol megvan a számunkra fontos emberek helye" – mondta Farkas. Bár nagyon kevés a nyilvánosan elérhető információ, abból a kevésből az látszik, hogy az elnök komolyan gondolta ezt: a foglalkoztatási szövetkezet igazgatósági tagjai Dobóvári Ildikó és Bence Gábor Ireneusné, akik korábban az ORÖ titkárságán dolgoztak mint hivatalvezető, illetve gazdasági vezető.

    Az Index májusban azt írta, hogy a rendőrségi házkutatások, iratlefoglalások után mindketten távoztak az önkormányzattól, de azonnal átkerültek Farkas mellé, a miniszterelnöki megbízott titkárságára. A szövetkezet felügyelőbizottságának egyik tagja Buri Edina, az ORÖ jelenlegi hivatalvezetője, egy másik tag, Gáspár Szilvia pedig az önkormányzat képviselője.

    (VS nyomán)

    Korábban írtuk:

    Ez a híd sem a munka világába vezetett: a cigányútra ment ORÖ-milliárdok után nyomoz az ügyészség – költségvetési csalás

    "Híd a munka világába" – további százmilliókért vettek volna ingatlanokat a főcigányok

    És azt hallotta, amikor a fajtársaik által kizárt cigányok kóser pecsétet emlegetnek a Dohány utcában?

    Híd a börtön világába: a hivatali visszaélést ejtették, inkább költségvetési csalás lesz a cigányokra bízott 5 milliárdos káposztából

    "Szeretetalapú roma közösségek", "roma nők mint ősanyák" – így lopják el Flóriék a százmilliókat

    Nem érdekelték a cigókat a "Híd a munka világába" részletei – 47-ből 9-en jelentek meg

    Jó reggelt: már a libsik szerint is a semmire költötték el a cigányok az EU-s százmilliókat


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »