Megölné a hírközlést is egy őrült kalózpárti javaslat

Megölné a hírközlést is egy őrült kalózpárti javaslat

Még csak most kezdi felkapni a fejét a kontinens és elsősorban a fotográfusszakma, hogy milyen gellert kapott a panorámaszabadság ügye: nem fotózhatna senki sem szabadon köztéri magánépületeket.

Bucsy Levente

Első és második blikkre is úgy tűnik, meghökkentően ostoba szabályozásra készülnek az EU-ban. Julia Reda német kalózpárti képviselő fejébe vette, hogy kiirtja az öreg kontinensről a magánkézben lévő köztéri épületek fotózását. Gondoljunk bele: turistaként egy idegen városban gyakorlatilag minden köztéri magánépület tulajdonosát fel kellene keresnünk, hogy felhőtlenül kattintgathassunk!

A hazai fotográfusélet egyik fontos személyiségének több sem kellett, petíciót fogalmazott meg az Európai Parlament képviselői számára a jelentés asztalra kerülte előtt néhány nappal – 9-én ugyanis már szavaznának is Julia Reda papirosáról.

Vége a képi illusztrálásnak, ha megszavazzák

– Ha ezt most megszavazzák, jelentésként eljut az Európai Bizottsághoz, és kezdetét veszi egy jogalkotási folyamat, de szakértők azt mondják, ha ez a jelentéstervezet átmegy, az hosszú távon befolyásolja a szerzői jogi szabályozást – fogalmaz az Összefogás a szabad köztéri fotózásért kezdeményezést vivő Mucsy Szilvia fotográfus, akit nem mellékesen márciusban a Magyar Fotográfus Szövetség elnökévé választottak.

Gondoljunk bele abba is: nem is csak azzal volna baj, hogy a turista lefotózza a köztéri magánépületeket és kirakja a Facebookra, hanem ennél jóval egyszerűbb problémák is előállnának: a képi hírközlés is tökéletesen megbénulna, visszarepülnénk a fényképészet előtti korba.

Rejtélyes francia geller

Hírdetés

Ami egyébként a legfurcsább Reda asszony jelentésében Mucsy Szilvia szerint, hogy a történet nem is erre indult: valójában pont hogy az úgynevezett panorámaszabadságot akarta volna kiterjeszteni az egész unióra, ám egy francia képviselő nyomására gellert kapott az ügy, onnantól pedig nem akarták, hogy szabad legyen a köztéri „lődözés”.

Így szerepelhetne a sajtóban a London Eye. További képek ITT
Fotó: wikipedia

– Ha éjszaka ki van világítva az Eiffel-torony, az arról készült kép, mivel a kivilágítás magánkézben van, el sem készülhet, illetve nem publikálható – említ egy megdöbbentő példát az MNO-nak Mucsy Szilvia, aki szerint a francia módosító eredetileg két irányt vázolt fel: vagy helyi szinten szabályozzák a köztéri fotózást, vagy az egész EU területén egységesen szigorítanak – utóbbit választotta Reda asszony, hogy miért, arról túl sokat nem tudni.

Beindult a szervezkedés

Mucsy több nemzetközi szervezetről is tud, amely hozzá hasonlóan már felemelte a szavát a jelentés ellen.

– Van egy online petíció egy talán német fotográfustól is, és az ügy mentén most létrehozott Facebook-oldalunkon már többen szóltak, hogy a svédek is észlelték a bajt. Többen is lehetnek, akik tiltakoznak, fel kell egymást keresnünk és összefognunk.

Mint Mucsy rámutat, a korlátozás a fotográfia több ágát is negatívan érintené: a dokumentarizmust, a fotóriportázst, de akár ezek oktatását is, hisz nem küldhetnék ki a diákokat az utcára, hogy szabadon fényképezhessenek.

– A netre feltett petícióban, amit bárki olvashat, éppen arra hivatkoztam, hogy higgyék el, az európai vizuális kultúra gyökerei pont ezek a fotóriportázsok, André Kertész és társai alapozták meg. Ilyen rendelkezések mellett Kertész műveit meg sem ismerhette volna a világ – húzza alá a fotográfus, aki azt is furcsának tartja, hogy épp egy kalózpárti képviselő nyújt be ilyen jelentést, amely párt általában a túlszabályozás ellen tevékenykedik. Julia Redával kapcsolatban sem felejt az internet: 16 évesen már a német szociáldemokratáknál volt párttag, majd zöldbe „öltözött”, most ezek frakcióját erősíti német kalózpártiként.

Hogy magát az engedélyt az egyes esetekben hogyan lehetne kérni, Mucsy nevetve csak annyit válaszol: nagyon reméli, hogy nem él sokáig ez a terv, ezen a forgatókönyvön még nem is gondolkodott, de ha elfogadják, kötelességük lesz a folyamatot bemutatni. Gyakorlatilag kivitelezhetetlen lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »