Szijjártó: Magyarország harapófogóba kerülhet

Szijjártó: Magyarország harapófogóba kerülhet

Vasárnap estig 71 800 illegális bevándorló érkezett Magyarországra – közölte napirend előtt a parlamentben Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter ismertetése szerint a migránsok továbbra is Szerbia felől érkeznek az országba. Ellátásuk – a kormány számításai szerint – 15 milliárd forintnyi pluszkiadást jelent. Szijjártó Péter szerint Magyarország könnyen kerülhet harapófogóba, ha a déli bevándorlási nyomás kiegészül a nyugatról való visszaküldésekkel. Közölte: 15 600 illegális bevándorló visszaküldésének szándékáról érkezett tájékoztatás a nyugati államok részéről, amit Magyarország vitat.

– Minden eddiginél fontosabbnak tartjuk a világos különbségtételt a politikai menekültek és az illegális gazdasági bevándorlók között, és szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy azzal, hogy az illegális gazdasági bevándorlók menekültkérelmeket adnak be, pontosan ennek az intézménynek a hitelességét ássák alá. Szeretném Önöket tájékoztatni arról is, hogy a magyar költségvetés számára az idei esztendőben legalább 15 milliárd forintnyi pluszkiadást jelent mindaz, ami az illegális bevándorlással jár. Az elmúlt héten itt járt a migrációval foglalkozó uniós biztos, aki némi finanszírozási támogatásról biztosította Magyarországot az Európai Bizottság részéről – mondta a külügyminiszter.

A magyarok „csak” közreműködnek

Több mint kétszer annyi embert fogtak el idén a rendőrök embercsempészés miatt, mint tavaly egész évben. A Magyar Nemzet azt írja: a hatóság tapasztalatai szerint a magyarok jellemzően csak közreműködnek a bűncselekményekben, míg a főszervezők maguk is bevándorlók. Még látványosabb a változás a tiltott határátlépések vonatkozásában. A lap szerint míg két éve csupán 5500, addig idén több mint 65 ezer esetben intézkedtek a rendőrök. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek azt mondta: a határsértőket segítik a zöldhatárnál.

Hírdetés

– Ami nekem fura volt: magyar oldalról lámpával jeleztek, hogy mikor indulhatnak meg 100-150 fős csoportok. Én másfél óra alatt körülbelül ezer embert láttam, és a buszok továbbra is Magyarkanizsánál teszik le őket. A rendőrség ott van, semmit nem csinál, hozzájuk nem szól – mondta Nógrádi György.

A szocialisták a büntető törvénykönyv módosítását javasolják az embercsempészek ellen, a Jobbik pedig az ítélkezési gyakorlaton szigorítana.

Egy hétvége, több mint kétezer határsértő

Több mint kétezer, főként afgán, szíriai határsértőt fogtak el a hétvégén az országban. Ez a szám egy hete meghaladta a háromezret. Hét gyanúsított ellen embercsempészés, nyolc emberrel szemben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

– 712 illegális bevándorlót, köztük 78 gyermeket fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén egy nap alatt. A legnagyobb számú csoporttal 5:25-kor intézkedtek a rendőrök Röszke külterületén. Ott 88 szír állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. Az illegális bevándorlók ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség – közölte Várkonyi Gergely, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »