Határsértők lepték el Szegedet

Határsértők lepték el Szegedet

Több száz határsértőt fogtak el a Tisza árterében, Szeged határában. A városban átfogó rendőrségi akció zajlik.

A Szegedma.hu információi szerint a medencés kikötőtől egészen az árvízi emlékműig vizsgálják át a Tisza árterét. A töltésen csatárláncban állnak a rendőrök, hogy megakadályozzák a határsértők elmenekülését, az akcióban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Rendőrkapitányság egységei is részt vesznek. Lezárták a város irányába vezető utakat, valamint a töltést. A helyszínre mentőt is hívtak, mivel egyesek mellkasi fájdalomra, többen pedig rosszullétre panaszkodtak. Az eddig elfogott több mint 300 határsértőt Röszkére viszik egy hangárban kialakított rendőrségi előállító helyiségbe. Az MTI úgy tudja, hogy a szegedi rendőrök mellett a készenléti rendőrség is nagy erőkkel vonult a helyszínre.

A migránsok száma továbbra sem csökken a város környékén. A bevándorlók az eddig ismert Gyálarét, Alsóváros, Hattyas és Ballagi-sor mellett megjelentek a klinikák, a rakpart és az árvízi emlékmű környékén is.

A Szegedma.hu olvasói szerint tegnap éjjel az egészségügyi intézmény körüli füves területeken aludtak a menekültek.

Hírdetés

BÁH: csaknem 60 ezer menedékjog-kérelmet nyújtotta be idén Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint elmúlt 30 napban kedden érkezett a legtöbb, 876 illegális bevándorló Magyarországra. A számuk idén elérte a 61 ezret, közülük 60 922-en Szerbia felől érkeztek – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) sajtóosztálya azt tudatta, hogy január elseje és június 22-e között 59 929 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be Magyarországon, a külföldiek túlnyomó többsége a szerb-magyar határon keresztül érkezett.

 

Magyarország lehetetlen helyzetbe került az illegális határátlépők és az ide visszatoloncolni tervezett bevándorlók miatt – értékelt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus kiemelte, hogy Magyarország fizikailag nem tudja elhelyezni az illegális bevándorlókat, nincs elég sátor és ágy, a katasztrófavédelem tartalékaihoz pedig csak korlátozottan lehet hozzányúlni, mert azokra váratlan katasztrófák esetén is szükség van. Napi 500-600-an özönlenek át a határon, s ha megkezdődik 15 ezer illegális bevándorló visszatoloncolása, akkor nem elég a hazai kapacitás – magyarázta.
Azt mondta: tavaly 8000 embert toloncoltak volna vissza Magyarországra, de csak 1000 érkezett meg, „útközben elpárologtak”. Németország ugyanakkor a továbbiakban alkalmazni fogja az őrizetbe vételt, így adja majd át a bevándorlókat a magyar hatóságoknak, ami a számok jelentős növekedéséhez vezet.
Az úgynevezett dublini rendeletről szólva azt hangsúlyozta: Magyarország nem mondta fel azt, hanem élt azzal a – más államok által is használt – lehetőséggel, hogy felkészülési időt kért a tolonchatározatok végrehajtására. A kormány az Európa Tanácshoz fordul segítségért, mert el akarja kerülni, hogy bárhol ideiglenes sátortáborokat kelljen felállítani – jegyezte meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »