Hazugságözönnel vádolják Pákh Imrét

Kitalációnak, hazugságnak tartja Pákh Imre, a Golgota című Munkácsy-kép tulajdonosa által előadott történetet Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az Origo hírportálnak adott keddi interjújában.

Mint ismert, a debreceni Déri Múzeumban látható Munkácsy-trilógia képei közül a Krisztus Pilátus előttöt az állam év elején vásárolta meg a kanadai Hamilton Galériától, a Pákh Imre tulajdonában lévő Golgota megvásárlásáról szóló tárgyalások azonban megrekedtek. Az amerikai-magyar műgyűjtő 9 millió dollárt kér a képért, a vétellel megbízott Magyar Nemzeti Bank azonban – szakértők becsléseire hivatkozva – csak 6 milliót fizetne a képért.

Az álláspontok nem közeledtek, a Miniszterelnökség ezért a Forster Központnál kezdeményezte a festmény védettségi eljárásának megindítását, ami azt jelenti, a Golgotát nem lehet kivinni az országból. Pákh Imre ezt követően lopással vádolta meg az államot, és nemzetközi bírósági ügyet helyezett kilátásba. Később bejelentette, amennyiben június 25-ig nem kapja meg a kért árat, elszállítja a festményt hazánkból.

A múlt héten szintén az Origonak adott interjújában Pákh állította, a tárgyalások kezdete óta többször megfenyegették, így próbáltak nyomást gyakorolni rá, adja el a képet. És elmondta azt is, ő maga 7 millió dollárért vette a képet annak idején Julian Becktől, azaz Bereczki Csaba Gyulától.

Hírdetés

Gerhardt Ferenc a hírportálon ma megjelent interjújában leszögezte, maximálisan egyetért a festmény védetté nyilvánítási eljárásával. Az alelnök hozzátette, ez nem nyomásgyakorlás, ellentétben azzal, amit Pákh Imre csinál a tárgyalások kezdete óta.

Gerhardt hosszasan sorolta a műgyűjtő korábbi állításait, amelyeket hazugságözönnek nevez. Mint mondta, Pákh nem is egyedüli tulajdonosa a képnek, hiszen a feleségével közösen birtokolja azt, és az alelnök az értékbecslésről szóló dokumentumait is alaposan megvizsgálná, mert ebben a helyzetben „sok mindent el tud képzelni”. Pákh korábban állította, ő minden külföldi értékbecslésről szóló dokumentumot bemutatott.

Gerhardt nem tartja hitelesnek a kép előző tulajdonosa, Julian Beck információit sem, aki a Figyelő Online-nak nyilatkozva azt állította, 7 millió euróért adta el a Golgotát Pákhnak. Az alelnök hangsúlyozta, a hivatkozott cikk szerzője „időnként hajmeresztő dolgokkal áll elő”. Hozzátette, az biztos, hogy Julian Beck annak idején 47 500 dollárért vette a képet, és nehezen elképzelhető, hogy tizenöt év alatt a kétszázszorosára növekedett volna a Golgota piaci értéke. Arra a kérdésre, hogy ez esetben a magyar állam miért fizetne érte 6 millió dollárt, nem lenne-e ez rossz üzlet, Gerhardt azt válaszolta, hogy a dolognak van emocionális oldala is.

Pákh Imre korábban nemzetközi bírósági ügyet helyezett kilátásba, erre az alelnök úgy reagált, nem tud olyanról, hogy efféle viták bíróságon dőltek volna el. A védettségről szólva pedig úgy fogalmazott, „természetes, hogy egy állam védi a saját érdekét az ilyen művészettörténetileg értékes és a nemzeti önbecsülés részét képező műtárgyak esetében”.

Gerhardt gusztustalannak nevezte mindazt, amit Pákh Imre a tárgyalások megkezdése óta „lerakott az asztalra”, és leszögezte, a műgyűjtő – állításával ellentétben – semmilyen fenyegetést nem kapott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »