Az már csak természetes, hogy Dávid Ibolyáék is simán megússzák

Az ügyész pénzbüntetést, a védelem felmentést kért Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-es politikusoknak az UD Zrt.-üggyel összefüggésben kényszerítés vádjával folyó elsőfokú büntetőperében, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden.

Az MDF korábbi elnökét és egykori párttársát azért vádolja kényszerítéssel az ügyészség, mert álláspontja szerint a politikusok titokban rögzített hangfelvétel nyilvánosságra hozásával kényszerítették 2008 szeptemberében Almássy Kornélt, hogy lépjen vissza az MDF elnökjelöltségétől.

A máig ismeretlen forrásból Dávid Ibolya birtokába került lehallgatási anyagokon többi között az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik akkori vezetője beszélt Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának az MDF-elnök elleni adatgyűjtésről, illetve egy esetleges MDF-en belüli hatalomváltásról. (A beszélgetések résztvevői félreértésnek minősítették ezeket az értelmezéseket.)

Az ügyész a vádbeszédében azt emelte ki, hogy Dávid Ibolya 2008 szeptemberében újabb pártelnöki megbízatása elől kívánta elhárítani az akadályokat azzal, hogy Almássy Kornélt visszalépésre kényszerítette az elnökjelöltségtől. Az ügyész a három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható cselekmény miatt pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Zamecsnik Péter ügyvéd Dávid Ibolya védelmében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügy nem érthető meg a tágabb politikai kontextus nélkül. Emlékeztetett Boross Péter volt miniszterelnök, MDF-es politikus korábbi tanúvallomására, amely szerint akik a vádlottak padjára kerültek, azok sokkal inkább sértettek, akik viszont az eljárásban sértetti pozícióba kerültek, elég szép karriert futottak be az eltelt évek során. Boross Péter korábban beszélt arról is, hogy beavatkoztak a párt belügyeibe, és ebben az összefüggésben említette Csányi Sándor nevét.

Az ügyvéd emlékeztetett a volt miniszterelnök vallomásának azon részletére is, amely szerint Almássy azt ígérte a párt vezetésének, hogy "hoz 2 milliárd forintot", ám amikor megkérdezték, hogy honnan, arra már nem kívánt válaszolni. A védő szerint a telefonbeszélgetésekből egyértelmű, hogy Almássy csupán báb volt Giró-Szász András és Tombor András kezében. (Giró-Szász politológus, 2011-2014 között kormányszóvivő, 2014-től a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Tombor András korábban Orbán Viktor tanácsadója volt.)

Hírdetés

Az ügyvéd megjegyezte: a tekintetben nem kíván találgatásokba bocsátkozni, hogy a szálakat végső soron ki mozgatta. Szóvá tette, hogy az eljárás adatai, a nyilvánosságra került telefonbeszélgetések szerint voltak, akik Dávid Ibolya lejáratására készültek, de ez nem érdekelte az ügyészséget.

Helmeczy László ügyvéd Herényi Károly védelmében többek között azt emelte ki: ügyfele nem is beszélt Almássyval, így érthetetlen, miként tudott volna sérelmére kényszerítést elkövetni. A védő szerint az ügy politikai megrendelésre indult.

Mindkét ügyvéd bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését.

Dávid Ibolya a tárgyaláson szóvá tette, hogy a hét éve folyó eljárásban "parkolópályára tették", és ebben az ügyészségnek jelentős szerepe volt.

A több mint fél évtizede folyó eljárásban a vádlottak következetesen tagadták bűnösségüket, három éve első fokon egyszer már felmentette őket a bíróság, ám azt a döntést 2013-ban másodfokon hatályon kívül helyezték, ezért kezdődött újra az elsőfokú eljárás, amelyben szeptember végén várható elsőfokú ítélet.

Az ügyben eredetileg vádlott volt Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat irányító minisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori szocialista alelnöke is. Az ügyészség szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György és Tóth Károly a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak kiosztotta a Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki országgyűlési képviselők és az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik akkori vezetője közötti lehallgatott telefonbeszélgetések személyes adatokat is tartalmazó anyagát. Tóth Károlyt és Szilvásy Györgyöt már jogerősen felmentette a bíróság a vádak alól.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »