A hidegháború indiánjai – Két külön világnak játszották Winnetout

A hidegháború indiánjai – Két külön világnak játszották Winnetout

Nyolcvanhat éves korában Párizsban hunyt el Pierre Brice francia színész, aki egy szerb pályatársával karöltve a kettészakított Németország filmgyártásának egyedülálló alkotásáról gondoskodott. A népszerű kalandregényeket író Karl May híres indiántörténeteinek főszereplője, Winnetou a hidegháború befolyásának hatására került a nyugat- és keletnémet mozik vásznára.

Amíg az NSZK filmszínházaiban a Brestben született Pierre Brice testesítette meg az apacsok főnökét, addig az NDK-ban a szerb születésű Gojko Mitic jutott hasonló szerephez. A vasfüggöny mindkét oldalán nagy siker kísérte egymástól független pályafutásukat, amelyek azután a német újraegyesítést követően keresztezték egymást.

A politikai megosztottság két indián hőse azonban – a feladat hasonlósága ellenére – tökéletes ellentéte volt egymásnak. Pierre Brice  nem szerette a vadnyugati filmeket, nem tudott lovagolni. Ezek azonban nem akadályozták abban, hogy Winnetou lett életének nagy, sőt egyetlen szerepe. A már sztárnak számító Lex Barker, vagyis Old Shatterhand oldalán átültette szerepébe szimpatikus személyi tulajdonságait: tartózkodó magatartását, elegáns visszafogottságát, udvariasságát.

Hírdetés

A Pierre Brice alakította Winnetou merő ellentéte volt az amerikai vadnyugati történetekben terjesztett, a bevándorló telepesek életét megnehezítő pogány színesbőrűnek, és minden kulturális különbség ellenére kezét nyújtotta a sápadtarcú Old Shatterhandnek. Olyannyira belopta magát a nyugatnémetek szívébe, hogy 1965-ben tömegesen tiltakoztak az ellen, hogy Winnetou átvándoroljon az örök vadászmezőkre. Ezt követően a film indiánfőnöke visszatért az élők sorába.

Gojko Mitic tizenhét évig játszotta az indiántörténetek alakjait a kelet-berlini Defa-studiókban. Úgy került kapcsolatba a német filmesekkel, hogy számtalan nyugati producer az akkori Jugoszláviát választotta kulisszának és onnan szerződtette a statisztákat is. Így az NDK Winnetouja nem játszotta az ideológiai világmegváltó szerepét, a közönség az ő esetében is sokkal inkább a nemeslelkűséget becsülte.

Az újraegyesítést követően indiánöltözetben lovagolt át a Brandenburgi kapu alatt, és neki jutott a szerep, hogy mint Winnetou életét veszítse a Bad Segeberg-i rendezvényen. Gojko Mitic még ma is vállal fellépéseket. Itt a közönség már saját hangján hallhatja, a filmekben még más beszélt helyette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »