Továbbra is felfüggesztenék a DK támogatását

Továbbra is felfüggesztenék a DK támogatását

Azt vizsgáltatná három fideszes a kormánnyal, hogy felfüggeszthető-e a DK állami támogatása.

A bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről szóló határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé kedden három fideszes képviselő, akik előterjesztésükkel megvizsgáltatnák a kormánnyal, hogy felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatása. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Gulyás Gergely, az Országgyűlés kormánypárti alelnöke, valamint Tuzson Bence, a párt szóvivője A bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről és az Európai Unió intézményei iránti bizalom megóvásáról című indítványukkal kimondatnák az Országgyűléssel: „elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió intézményei a pénzügyi ellenőrzési feladatokat gazdasági társaságokra ruházzák át”.

„Az pedig még inkább megdöbbentő, hogy egy országgyűlési képviselő, pártelnök, Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő társaság, az Altus Zrt. vezette konzorcium lássa el ezeket a feladatokat. Mivel Gyurcsány Ferenc az Altusból származó jövedelmét pártjának a támogatására is fordítja, az Európai Bizottság illetékes intézményének döntése felveti a közvetett pártfinanszírozás lehetőségét, sérti a politikai pártok közötti esélyegyenlőséget, megkérdőjelezi az ellenőrzés objektivitását, alkalmas az Európai Unió tekintélyének és az európai polgárok uniós intézményekbe vetett bizalmának aláásására” – fogalmaz a javaslat.

Hírdetés

A kormánypárti képviselők ezért azt kezdeményezik, az Országgyűlés a határozati javaslat elfogadásával kérje fel a kormányt az országgyűlési képviselőkre, illetve a politikai pártok finanszírozására vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok megvizsgálására. Szeretnék elérni továbbá azt is, hogy a kormány vizsgálja meg azt is, hogy a hatályos uniós és magyar jogszabályokkal, illetve azok módosításával biztosítható-e az ilyen jellegű összeférhetetlenségek megelőzése és szankcionálása.

A határozati javaslat emellett azt is megvizsgáltatná a kabinettel, hogy a „törvényes helyzet helyreállításáig” fel lehet-e függeszteni a „magyar törvények megkerülésével bújtatott pártfinanszírozásban részesülő párt” magyar költségvetési forrásból folyósított támogatását.

A politikusok indítványuk indoklásában emlékeztetnek, az EU intézményei nem avatkozhatnak be a tagállamok napi politikai csatározásaiba, nem folytathatnak olyan tevékenységet, amelyek előnyben részesítenek egy pártot, ugyanis minden ilyen tevékenység aláássa az Európai Unió és intézményeinek hitelességét és demokratikus legitimitását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »