Titkos amerikai célok

Titkos amerikai célok

Bár az Egyesült Államok szerepére az Iszlám Állam felemelkedésében már eddig is számos, egyértelmű jel utalt, nemrégiben egy jogvédő szervezet per útján olyan amerikai hivatalos – köztük titkosszolgálati – iratokat szerzett meg, amelyek további bizonysággal szolgálnak.

A Barack Obama elnök vezette demokrata kormányt úton-útfélen támadó jobboldali Fox News hírcsatorna kivételével lényegében nem foglalkozott a fősodrú nyugati média azzal, hogy a konzervatív Judicial Watch figyelemre méltó dokumentumokat hozott nyilvánosságra az Iszlám Állammal, illetve a líbiai és szíriai eseményekben játszott nyugati és szövetséges szereppel kapcsolatban. A külügyi és védelmi tárcától egyéves pereskedés útján megszerzett iratokat ugyan erősen cenzúrázták, ám azokból így is kiolvasható, hogy az amerikaiak sokkal többet tudtak a közel-keleti folyamatokról és sokkal aktívabb szerepet játszottak azokban, mint amit elismertek. Ráadásul azon az oldalon, amelyet ma a legnagyobb fenyegetésnek tartanak – az Iszlám Állam elődszervezeteinek oldalán.

A védelmi hírszerzés (DIA) már 2012 augusztusában megállapította, hogy a szíriai felkelés hajtóerejét a szalafisták, a Mozlim Testvériség illetve az iraki al-Kaida adja, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy az ellenzéket a Nyugat, az öböl menti arab államok és Törökország támogatja. Amikor az események Irakra gyakorolt hatásáról írtak, lehetségesnek tartották egy „szalafista fejedelemség” létrehozását Kelet-Szíriában. „Pontosan ez az, amit az ellenzéket támogató hatalmak akarnak, hogy elszigeteljék a szíriai rezsimet, amit a síita terjeszkedés (Irak és Irán) stratégiai mélységének tartanak” – fogalmazott a dokumentum, amely azonban figyelmeztetett arra is, hogy a helyzet romlása Irakban súlyos következményekkel járhat.

Hírdetés

Mintha csak jósolt volna, úgy vélte: mindez „ideális légkört” teremt az iraki al-Kaida számára, hogy az visszatérjen régi központjaiba, Moszulba (2014 nyarán foglalta el az Iszlám Állam) illetve Ramádiba (a minap került ismét az iszlamisták kezére). – Az Iraki Iszlám Állam pedig más iraki és szíriai terrorszervezetekkel való egyesülése nyomán Iszlám Államot kiálthat ki – írták 2012-ben az amerikai katonai hírszerzők, bár a veszélyek, és a „terrorista elemek arab országokból történő megújításának” részletezését a titkosság alól feloldott dokumentumban a cenzor sok mondaton keresztül kitakarta.

A nyilvánosságra hozott anyagok között van olyan is, amely az első amerikai kormányzati elismerése annak, hogy tudtak arról: a káoszba süllyedt Líbiából fegyvereket szállítottak Szíriába. Mindezt márpedig Bengáziból, abból a városból, ahol 2012. szeptember 11-én egy iszlamista csoport támadásában életét vesztette négy amerikai, köztük a nagykövet. A támadás másnapján kelt katonai hírszerzési anyagból pedig egyértelműen kiderül, hogy az Obama-kormány korábbi állításaival szemben előre megtervezett támadásra került sor. Ez utóbbi kínos lehet az akkor külügyminiszteri tisztséget betöltő Hillary Clinton számára, aki ma a Demokrata Párt vezető elnökjelölt-aspiránsa.

A dokumentumokat kommentáló, jellemzően nem fősodrú médiumok és személyek közül van, aki utal a térséggel kapcsolatos, még 2007-ben bekövetkezett amerikai stratégiaváltásra, mely akkor nem kapott sok figyelmet. Ebben Irán és szövetségesei, a szír rezsim és a libanoni Hezbollah elszigetelését állították a fókuszba síita–szunnita ellentét szításával. Már akkor szó volt arról, hogy Szaúd-Arábia Washington jóváhagyásával anyagi és logisztikai támogatást nyújt Bassár el-Aszad szír elnök meggyengítéséhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »