A kormány Hendével veri be az utolsó koporsószeget a honvédségbe

A kormány Hendével veri be az utolsó koporsószeget a honvédségbe

A Magyar Honvédség rendszerváltás óta tartó folyamatos leépítése és lezüllesztése 2010-ben egy új fokozatba kapcsolt.

az évszázadok óta katonai hierarchián és erkölcsi értékeken alapuló Magyar Honvédséget egy civil-mintájú közhivatallá alakítsa át.

Parancsnok = „munkáltató”?

A kormány munkaerőpiaci tényezőnek tekinti a hadsereget annak ellenére, hogy a honvédség állománya nem a munka törvénykönyve, hanem a honvédelmi törvény és a honvédek jogállásáról szóló törvény alapján teljesít szolgálatot. Az említett törvényszerkezeteket megvizsgálva azonban látható, hogy a hadsereget egy bevételre kötelezhető gazdasági társaságnak (a 2015. évi költségvetés szerint a Magyar Honvédség költségvetése 250 milliárd forint, ebből 31 milliárd 948 millió forintot a honvédségnek kell kitermelni bevételként!) tartják.

Hírdetés

Mivel a honvédség tényleges katonaállománya belső szervezeti hierarchiában teljesíti a szolgálatát, így a katonák számára elsősorban a szolgálati szabályzat tekintendő referenciának. Itt meg kell jegyezni, hogy

a jelenleg érvényben lévő szolgálati szabályzat 2005 óta nem változott, míg a honvédek jogállásáról szóló törvény szövegét a Fidesz általi 2012-es bevezetése óta 232-szer(!) módosították.

A katonai életpálya hagyományait rombolja, hogy a honvédek jogállásáról szóló törvényben több helyen előforduló terminusok egyenesen megalázóak és lealacsonyítóak a haza védelmére felesküdött katonák számára – legyen szó a „munkavállaló” vagy a „heti 40 órás munkahét” honvédségre erőszakolásával. A szövegkörnyezet különösen abszurddá válik, ha szem előtt tartjuk, hogy a katonának állandóan készen kell állnia a haza védelmére. A katonai eskü ugyanis nem csak heti 40 órára van limitálva. Nem arról van szó, hogy honvédeinknek éjjel-nappal laktanyában lenne a helye, sokkal inkább arról, hogy a honvédség egy teljesen különböző szervezet a többi állami szervtől, amire nem lehet ráhúzni a „bürokrataegyenruhát”.

Az is kérdéses, hogy a papíron 29700 fős(!) Magyar Honvédség állományába miért van félrevezetően beleszámolva az a megközelítőleg 6700 civil kormánytisztviselő, közalkalmazott és munkavállaló, akik egy rendkívüli helyzet esetén nagyjából annyit értenének a konkrét harci tevékenységekhez, mint bármelyik a sorkatonaságot már csak hírből ismerő civil.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »