Iráni atomprogram: a szenátorok levele az Egyesült Államok szétesésének jele

Iráni atomprogram: a szenátorok levele az Egyesült Államok szétesésének jele

Az amerikai politikai rendszer szétesésének jeleként értékelte Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője csütörtökön azt az Iránnak címzett levelet, amelyben a republikánus szenátorok a Teheránnal körvonalazódó nukleáris megállapodás hatályának kockázatára figyelmeztettek.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség beszámolója szerint Hamenei azt mondta, hogy a levél “a politikai erkölcs összeomlását és az Egyesült Államok (politikai) rendszerének belső szétesését” jelzi. Egy másik, a Mehr hírügynökség által idézett csütörtöki nyilatkozatában egyenesen megállapította: “Aggódom, mivel a másik fél a homályosságról, megtévesztésről és mások hátba szúrásáról ismert.” Azt mondta, hogy minden alkalommal, amikor közelebb kerülnének a megállapodáshoz, az amerikaiak hangneme “nyersebbé, durvábbá, keményebbé válik”.

Hamenei most reagált először a hétfőn közzétett nyílt levélre, amelyben 47 amerikai republikánus párti szenátor annak a véleményének adott hangot, hogy bármilyen nukleáris megállapodás, amelyet Barack Obama elnökkel megkötnek, csak addig marad érvényben, ameddig az elnök maga hivatalban marad.

Hírdetés

Reagálásában az amerikai elnök kijelentette, hogy a honatyák gyakorlatilag az iráni keményvonalasok pártjára álltak. John Kerry külügyminiszter szerdán azt mondta a szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatásán, hogy a kongresszus a republikánus szenátorok fenyegetőzése ellenére sem tud megváltoztatni semmilyen, az Egyesült Államok és Irán által megkötött nukleáris egyezményt.

Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter korábban azt hangoztatta, hogy a levél aláássa Iránnak az Egyesült Államokba vetett bizalmát. A hatoknak – az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának és Németországnak – többszöri halasztás után március végéig kellene tető alá hozniuk Iránnal az iszlám köztársaság nukleáris programjának korlátozásáról szóló keretmegállapodást, a végleges egyezmény kidolgozására pedig júniusig szabtak maguknak határidőt a felek.

Orientalista.hu – (Forrás: MTI)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »