Eltűnt egy utasszállító Burkina Faso felett

Eltűnt egy utasszállító Burkina Faso felett

50 perccel felszállás után vesztette el a kapcsolatot az Air Algerie a géppel, amely 116 embert szállított. Már hajnalban meg kellett volna érkeznie Algírba. A gépet egy spanyol cég működtette.

Az Air Algerie közölte: felszállás után 50 perccel kapcsolatot vesztett egy MD83 típusú géppel, amely 110 utassal és hatfős személyzettel a fedélzetén Algírba tartott csütörtökön – számolt be több hírforrás is. A 110 utasból a hírek szerint csak 4 algériai állampolgár volt.

A gép Burkina Faso fővárosából, Ouagadougou-ból indult.

A gép 0 óra 45 perckor indult, és hajnali 5 óra 40 percre kellett volna megérkeznie.

Az Info Afrique honlap azt írja, a két város között rendszeresen jártak repülők, de a területet „kockázatosként” tartották számon, amióta az iszlamisták betörtek Maliba, ahol át akarják venni a hatalmat és bevezetni az izslám jogrendet, a saríát.

Hírdetés

Közben a Twitteren közzétettek egy radarképet, amelyen jól látszik, hogy vihar volt azon a területen, ahol a gép eltűnésekor járhatott.

Spanyol cég működtette a gépet

A gépet a spanyol Swiftair vállalat működtette az algériai légitársaság megbízásából. A spanyol cég az esetről közleményt adott ki csütörtök délelőtt, amelyben megerősítették a híreket. Azt írták: a repülőnek hajnali 5 óra 10 percre kellett volna megérkeznie, és azóta sem lehetett kapcsolatba lépni a géppel. A hatfős személyzetből ketten voltak a pilóták, négyen a légiutas-kísérők. A mentők és a Swiftair munkatársai ezekben a pillanatokban is a helyszínre tartanak – írták.

Hírek szerint a Swiftair csak néhány napja használta a 18 éves MD83-ast.

A 1986-ban alapított, magántulajdonban lévő Swiftairnek több mint 30 repülőgépből álló flottája és több mint 400 dolgozója van – írják a honlapjukon. Ügyfeleik közé tartozik a Spanair, valamint a DHL és a Fedex csomagszállító vállalatok is.

Az MD83-ason 167 utas fér el, maximális sebessége 890 kilométer/óra.


Forrás:hvg.hu
Tovább a cikkre »