Ursula von der Leyen: az észak-koreai katonai segítség Oroszországnak a globális békét veszélyezteti

Ursula von der Leyen: az észak-koreai katonai segítség Oroszországnak a globális békét veszélyezteti

Ursula von der Leyen: az észak-koreai katonai segítség Oroszországnak a globális békét veszélyezteti Mészáros Richárd2024. 10. 28., h – 18:43

Az, hogy Észak-Korea egyre gyakrabban és egyre jelentősebb katonai segítséget nyújt Oroszországnak, az Ukrajna elleni háború jelentős eszkalációját jelenti, és veszélyezteti a globális békét – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint Ursula von der Leyen telefonbeszélgetést folytatott Jun Szogjol dél-koreai elnökkel. A beszélgetés során a bizottsági elnök azt mondta: az Európai Unió aggodalmát fejezi ki az orosz-észak-koreai katonai együttműködés elmélyülése miatt, ami – mint kiemelte – arra bátoríthatja Phenjant, hogy tovább növelje a feszültséget a Koreai-félszigeten. 

Von der Leyen biztosította a dél-korei elnököt, hogy az Európai Unió kész aktívan együttműködni Dél-Koreával és más hasonló gondolkodású partnerekkel a növekvő biztonsági fenyegetések kezelése érdekében. 

Szöuli hivatalos tájékoztatás szerint Jun Szogjol a telefonbeszélgetés során arról tájékoztatta az uniós bizottság elnökét, hogy információik szerint az észak-koreai csapatok tényleges háborús bevetése Ukrajnában a vártnál hamarabb megtörténhet. Közölte, hogy egy dél-koreai delegáció látogat Ukrajnába még ezen a héten, hogy információkat osszon meg Észak-Korea csapatainak Oroszországba küldésével kapcsolatban, és megvitassa az együttműködés lehetséges formáit Kijevvel. 

Hírdetés

Jun Szogjol, aki délelőtt a NATO főtitkárával is egyeztetett, reményét fejezte ki, hogy Mark Rutte vezetése alatt a katonai szövetség megkettőzi erőfeszítéseit az Oroszország és Észak-Korea közötti jogellenes együttműködés megfigyelésére és megakadályozására a szolidaritás és koordináció jegyében. 

„Ez a jogellenes katonai együttműködés Oroszország és Észak-Korea között, amely alapvetően ássa alá a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, veszélyt jelent a békére a Koreai-félszigeten és világszerte” – fogalmazott. 

Jun Szogjol az észak-koreai csapatok azonnali kivonását és a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködés beszüntetését szorgalmazta. Ígérte továbbá, hogy az EU-val és tagállamaival közösen vizsgálják meg a lehetséges válaszintézkedéseket. 

„Fokozatos intézkedéseket fogunk hozni az orosz-észak-koreai katonai együttműködés fejleményeitől függően” – fogalmazott. 

A múlt héten Jun Szogjol közölte, Szöul fontolóra veheti, hogy fegyvereket adjon Ukrajnának, elmozdulva a humanitárius segélyek küldésének politikájától.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »