A Hlas három képviselője még nem döntötte el, Šimkovičová leváltására szavaz-e

A Hlas három képviselője még nem döntötte el, Šimkovičová leváltására szavaz-e

A Hlas három képviselője még nem döntötte el, Šimkovičová leváltására szavaz-e Mészáros Richárd2024. 10. 28., h – 16:52

Samuel Migaľ, Roman Malatinec és Radomír Šalitroš, a Hlas három képviselője még nem tudja, hogyan fognak szavazni a Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter elleni bizalmatlansági indítványról. Kedden találkozni akarnak a miniszterrel, és rákérdeznek egyes problémákra a tárcánál. Ezt Migaľ mondta újságíróknak a parlamentben.

„Beszélni akarunk vele a döntéseiről. Meghallgatjuk, a lényeg az, hogy világos terve legyen, milyen irányba fog haladni a szlovák kultúra” – mondta Migaľ. Mindhárman látni akarják legalább a szándékot egy erre vonatkozó koncepció kidolgozására. Kérdéseket akarnak feltenni Šimkovičovának a személycserékkel és az Újítsuk fel a házunkat projekttel kapcsolatban is.

A tervek szerint egyelőre csak Migaľ, Malatinec és Šalitroš találkozik a miniszterrel. „Ha valaki csatlakozik hozzánk, örülni fogok” – mondta Migaľ. Arról nem nyilatkozott, hogyan fog szavazni a Hlas frakciója, a szavazás előtt döntenek.

Kapcsolódó cikkünk

Hétfőn megkezdődött a kulturális miniszter, Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés. A javaslatot Zora Jaurová (PS) terjesztette elő.

A parlamenti vitába 9 képviselő jelentkezett be írásban, közülük hárman a frakciójuk vezérszónokaként. Előttük még Šimkovičová kért szót.

A házszabály szerint az írásban bejelentkező képviselők 20 percet szónokolhatnak, a vezérszónokok fél órát. A képviselők kétperces hozzászólalásokban reagálhatnak az elhangzottakra.

Hírdetés

Utánuk szóban is be lehet jelentkezni a vitába. Bármikor szót kérhet a kormányfő, a miniszterek, a házelnök és a parlament alelnökei.

Az ellenzék a személycserék miatt bírálja a minisztert, például Alexandra Kusá leváltásáért a Szlovák Nemzeti Galéria igazgatói posztjáról, valamint Matej Drlička, a Szlovák Nemzeti Színház vezérigazgatójának menesztéséért.  Emellett az ellenzék szerint a miniszter lerombolja a közszolgálati médiákat és a kulturális támogatási alapokat, tevékenységével veszélyezteti a műemlékek felújítását, továbbá a legfontosabb kulturális intézmények működését. Šimkovičová kijelentette, hogy mindenben a törvények szerint járt el.

Pénteken a Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter elleni bizalmatlansági indítványt is megtárgyalta a parlament, mindkét rendkívüli ülést még augusztusban kellett volna megtartani, de a parlament határozatképtelen volt. A szeptemberi ülésen nem jutott idő a javaslatok megvitatására.  A két miniszter leváltásáról kedden kellene szavazni.

Az ellenzék a Szlovák Nemzeti Galéria és a Szlovák Nemzeti Színház igazgatójának menesztése miatt bírálja a minisztert. Emellett szerinte Šimkovičová lerombolja a közszolgálati médiát és a kulturális támogatási alapokat, tevékenységével veszélyezteti a műemlékek felújítását, továbbá a legfontosabb kulturális intézmények működését. Šimkovičová kijelentette, hogy mindenben a törvények szerint járt el. A kormány kiállt a miniszter mellett, állásfoglalása szerint Šimkovičová teljesíti a képesítési és szakmai feltételeket a poszt betöltéséhez.

Kapcsolódó cikkünk

A kormánykoalíció és az SNS is kiáll Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter mellett. A leváltására tett ellenzéki kísérlet felesleges, fárasztó, és nincs semmi értelme – jelentette ki a parlamentben Andrej Danko, az SNS elnöke. Leszögezte, hogy Šimkovičová a helyén marad.

„Miniszter asszony, élvezed a támogatásunkat. Ne hagyd, hogy ezek a gonosz emberek felemesszék az energiáid. Összpontosíts a munkádra. Ha beléd rúgnak, tudod, hogy jó úton jársz, ha fáj, akkor tudod, hogy a legjobb úton” – mondta Danko Šimkovičovának.

A leváltási kísérletet Danko időpocsékolásnak tartja. „Ne húzzák ezzel a parlamenti ülést. A koalíció támogatja Šimkovičovát. Bevált a posztján, új szelek fújnak a tárcánál” – tette hozzá.

Az ellenzék a Szlovák Nemzeti Galéria és a Szlovák Nemzeti Színház igazgatójának menesztése miatt bírálja a minisztert. Emellett szerinte Šimkovičová lerombolja a közszolgálati médiát és az állami kulturális alapokat, tevékenységével veszélyezteti a műemlékek felújítását, továbbá a legfontosabb kulturális intézmények működését. Šimkovičová kijelentette, hogy mindenben a törvények szerint járt el. A kormány kiállt a miniszter mellett, állásfoglalása szerint Šimkovičová teljesíti a képesítési és szakmai feltételeket a poszt betöltéséhez.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »