Cikluskövetést oktató szakemberek országos találkozóját tartották a Katolikus Szeretetszolgálatnál

Cikluskövetést oktató szakemberek országos találkozóját tartották a Katolikus Szeretetszolgálatnál

Október 19-én rendezték meg a cikluskövetést oktató szakemberek országos találkozóját a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti épületében. A programon az ország mintegy 20 településéről Győrtől Nyíregyházáig, Pécstől Miskolcig majdnem 60 szakember vett részt: cikluskövetési oktatók és a témában jártas orvosok.

Ezen szakemberek munkája különösen fontos és értékes segítség lehet a termékenységi problémával küzdő házaspároknak vagy a fogamzásszabályozásra törekvőknek. A cikluskövetési módszerek és az erre a szemléletre épülő orvosi képzések amellett, hogy a Katolikus Egyház erkölcsi értékrendjének megfelelnek, tudományos alapjaikat tekintve a kutatások élvonalába tartozó legmodernebb eredményeken alapulnak.

Az évente megrendezett szakmai találkozó visszatekintéssel indult: Schaffler Orsolya, a projekt szakmai vezetője felidézte, mennyi újdonság volt az elmúlt évben, hogy közelebb hozza a cikluskövetés és a női termékenység témáját az érdeklődőkhöz.

A legfontosabb kezdeményezések:

– megújult a cikluskovetes.hu honlap, mely a témában jártas szakembereket elérhetővé tevő oldal;
– megújult a Cikluskövetés Magyarország Facebook-oldal, mely rövid, közérthető, de komoly tudományos alapokon álló tartalmakkal működő ismeretterjesztő oldal;
– minden hónap 2. szerdáján este ingyenes online ismertetőket szerveznek;
– februártól elindult a Ciluskövetés Blog, ahol hosszabb, női egészséggel kapcsolatos tartalmak olvashatóak;
– szeptemberben elindult a kéthetente új adásokkal jelentkező Minden Nőnek podcast-sorozat, melyből megismerhetők a cikluskövetéssel és a női ciklussal, hormonális problémákkal kapcsolatos betegségek.

Az oktatótalálkozó délelőttjén Tóth Ágnes, a dublini NeoFertility termékenységi klinika nőgyógyásza tartott előadást. A doktornő saját praxisából mutatott be olyan tanulságos eseteket, amikor a termékenységet helyreállító orvoslás eszközeivel, a NaPro Technológia, a FEMM Health és a Neo gyógyító protokolljainak köszönhetően elősegíthették a természetes fogamzást a korábban a meddőség diagnózisát kézhez kapó pároknál. A hívő nőgyógyász szakember hangsúlyozta: ha nem érkezik a kisbaba, az egy egészségügyi probléma tünete. Meg kell keresni a probléma gyökerét, és azt meggyógyítani – akár a férj, akár a feleség érintett, akár mindketten. Az alapos kivizsgálás, a pontos diagnózis után pedig rendkívül fontos a személyre szabott gyógyítás és az idő: ha a ciklusok helyreálltak, várhatóan egy éven belül megérkezhet a gyermekáldás.

Az esetismertetéseket fórum követte, ahol orvosok (háziorvos, endokrinológus és nőgyógyász) válaszolták meg az oktatók kérdéseit. A délutáni program Homokiné Hollósi Cecília előadásával folytatódott, aki az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatójaként és az Anna–Joachim program felelőseként a cikluskövetési oktatók munkájának pszichológiai vetületeire hívta fel a figyelmet. Szóba került, hogy a szakmai felkészültség mellett elengedhetetlen a jó segítői attitűd és az empátia.

Hírdetés

Az előadást követően négy kisebb műhelyben csoportos formában dolgozták fel az oktatók azokat a helyzeteket, amelyekkel munkájuk során találkozhatnak.

A főbb kérdések az alábbiak voltak:

– Mit tehet a szakember mentális jólléte, saját lelki egészsége érdekében?

– Milyen nehézségekkel szembesülhetnek a nehezített termékenységgel küzdő párok oktatása, illetve a magzatvesztők és perinatális gyászt megélő párok esetén?

– Hogyan lehet jól segíteni a várandósság elkerülésére törekvő párokat?

A program gazdag szakmai tartalma mellett erőt adó vetülete volt a személyes találkozásoknak és a közösségben, értékrendben megélt egység erejének, mellyel felvértezve, ettől lelkesülve  a résztvevők a jövőben új lendülettel folytathatják a cikluskövetési oktatói munkát.

A rendezvény a Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében a Belügyminisztérium támogatásával, a Természetes gyermekáldás projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Forrás és fotó: Katolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »