A szlovák sportminisztérium szerepet vállalna egy magyarországi olimpia lebonyolításában

A szlovák sportminisztérium szerepet vállalna egy magyarországi olimpia lebonyolításában

A szlovák sportminisztérium szerepet vállalna egy magyarországi olimpia lebonyolításában Czímer Gábor2024. 10. 27., v – 18:44 Pozsony |

Szlovákia egyeztetésbe kezd Magyarországgal, hogy egy esetleges magyar olimpiarendezés során a versenyek lebonyolításához a dél-szlovákiai sportlétesítményeket is igénybe lehessen venni.

Szombaton Andrej Danko, az SNS elnöke, illetve a párt által jelölt sport- és idegenforgalmi miniszter, Dušan Keketi bejelentette, Szlovákia konzultációt kezdeményezett Magyarországgal egy olyan sport-infrastruktúra-hálózat létrehozásának lehetőségeiről, amelyet Magyarország egy esetleges 2036–2040 közötti nyári olimpiai játékok rendezési pályázatában is felhasználhat. Mindketten kiemelték, a konzultáció célja nem az, hogy a két ország együtt pályázzon az olimpia rendezésére. 

Hírdetés

Danko szerint a már meglévő és a jövőben megépülő sportlétesítményekről egyeztetnek, amelyek hosszú távon is fenntarthatóak. „Magyarország meghatározta, hogy Szlovákia területén vannak olyan sportlétesítmények, amelyeket bele lehet illeszteni az olimpiai játékok megvalósításába. Egyrészt a magánkézben lévő létesítményekről, valamint a Pozsonyban, Dunaszerdahelyen és Kassán lévő labdarúgó-stadionokról van szó” – magyarázta Danko, és hozzátette, új létesítmények is épülhetnek. 

Az egyik ilyen új sportlétesítmény, amely a „közös olimpiai infrastruktúra” részét képezné, a somorjai Olimpiai Aréna lenne. Ez az ottani olimpiai edzőközpont bővítése és fejlesztése révén jönne létre. Keketi pedig arról beszélt, a somorjai létesítmény 5 ezer négyzetméteren több mint 15 olimpiai sportágban rendezett verseny lebonyolításának adhatna otthont. A sportközpont a Szlovák Olimpiai Bizottság fenntartásába kerülne. „A befektetés teljes költségét 31 millió euróra becsülik, az állam erre 20 millió eurót különítene el, a fennmaradó részt pedig egy magánbefektető, a komplexum jelenlegi tulajdonosa tenné hozzá” – mondta Keketi azzal, hogy a kérdéses állami befektetést hamarosan a kormánynak is jóvá kellene hagynia. A fejlesztés jelenleg az engedélyeztetés szakaszában van.

Magyarországon az olimpia rendezése élénk politikai téma. Néhány napja közös tájékozódásra és döntés-előkészítő együttműködésre kérte fel Budapest Főváros Önkormányzatát a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság.

 (TASR, tx)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »