Ismét sokan meghaltak a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadásokban

Ismét sokan meghaltak a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadásokban Kulcsár Péter2024. 10. 27., v – 17:20

Legkevesebb 45 halálos áldozata van a Gázai övezetben vasárnap végrehajtott izraeli támadásoknak – közölték a Hamász palesztin terrorszervezet ellenőrzése alatt álló helyi egészségügyi hatóságok.

A legtöbben a palesztinok lakta, part menti övezet északi részén haltak meg. Egy izraeli légicsapásban Dzsabalíja településen húszan vesztették életüket.

Hírdetés

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában a térségben „több mint 40 terroristával végeztek”.

António Guterres ENSZ-főtitkár megrökönyödve reagált a Gázai övezet északi felén kialakult katasztrofális helyzet miatt, és felszólította Izraelt, hogy engedjen be a térségbe humanitárius segélyszállítmányokat.

„A főtitkárt megdöbbentették a halálesetek, a sebesülések, valamint a pusztítás borzasztó mértéke északon, ahol civilek rekedtek a romok alatt, betegek, sebesültek és egész családok maradtak életmentő orvosi segítség, élelem és fedél nélkül” – áll a világszervezet közleményében. Az állásfoglalás szerint az izraeli hatóságok kevés kivételtől eltekintve akadályozzák az élelmiszerek, a gyógyszerek és a sátrak leszállítását, ami „miatt számos élet kerül veszélybe”. Emellett a gyermekbénulás elleni oltókampány utolsó fázisának elhúzódása gyermekek ezreinek életét veszélyezteti.

Joáv Galant védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy a Hamász a Gázai övezetben, valamint a Hezbollah libanoni síita milícia Irán számára használhatatlan erővé vált az Izraellel szembeni küzdelemben. Mint mondta, a Hamász már nem működik katonai hálózatként Gázában, míg a Hezbollah felső vezetését és rakétái többségét megsemmisítették.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »