Cseh külügyminiszter: Prága egyelőre nem újítja fel a kormányközi konzultációkat Pozsonnyal

Cseh külügyminiszter: Prága egyelőre nem újítja fel a kormányközi konzultációkat Pozsonnyal Kulcsár Péter2024. 10. 27., v – 17:04

Csehország egyelőre nem újítja fel a kormányközi egyeztetéseket Szlovákiával – közölte Jan Lipavský cseh külügyminiszter vasárnap Prágában. Radek Vondráček, az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom alelnöke szerint a Petr Fiala vezette jobboldali koalíciós kormány árt a cseh-szlovák kapcsolatoknak.

„Még nem jött el az ideje annak, hogy Csehország és Szlovákia felújítsa a megszüntetett kormányközi egyeztetéseket” – jelentette ki Jan Lipavský vasárnap a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió vitaműsorában.

A cseh kormány márciusban szakította meg a cseh-szlovák kormányközi egyeztetéseket arra hivatkozva, hogy túl nagy a nézeteltérés a a kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekben, példaként Ukrajnát említve.

Hírdetés

Jan Lipavský most azt mondta, hogy vezető szlovák politikusok több nyilatkozata a nemzetközi biztonsággal, az ukrajnai és a közel-keleti háborúval kapcsolatban „továbbra is elfogadhatatlan” Prága számára.

A cseh diplomácia irányítója ugyanakkor úgy látja, hogy a két fél együttműködése jelenleg is intenzív. Példaként a két államfő közös amerikai látogatását hozta fel. „A gyakorlati dolgokban más szinten dolgozunk” – jegyezte meg Lipavsky. Szerinte a kormányközi konzultációk felújítása kérdésében a két miniszterelnöknek kell megegyeznie.

„A kormányközi konzultációk megszüntetése butaság volt” – vélekedett Radek Vondráček, az ANO alelnöke szintén a vitaműsorban. Úgy vélte, hogy a cseh kormány ezzel a döntésével ártott a két ország kapcsolatának. „Örülhetünk, ha a szlovákok még leülnek velünk tárgyalni” – jegyezte meg.

Radek Vondráček szerint minden országnak joga van az önálló külpolitikára, és ezt illene tiszteletben tartani. „Megrontani a kapcsolatokat csak azért, mert valamilyen külpolitikai kérdésben eltérő a véleményünk, gyerekes és rövidlátó döntés. Nem lehet a szlovákokkal és a magyarokkal nem beszélni amiatt, mert békés megoldást akarnak (Ukrajnában)” – fejtette ki a képviselőház volt elnöke.

Jan Lipavský az ellenzéki politikus bírálatait visszautasította.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »