November közepén indul a Desiré nemzetközi színházi fesztivál

November közepén indul a Desiré nemzetközi színházi fesztivál

Theatre is victory, vagyis A színház győzelem alcímmel rendezik meg az idei Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivált Szabadkán november 19. és 24. között.

Urbán András, a teátrum korábbi igazgatója szerint az már a kultúra győzelmének számít ma, ha valaki színházba jár, ezért adták ezt a mottót az idei rendezvénynek. A fesztivál hat napja alatt kilenc előadást láthat a közönség.

November 19-én Nagy József táncművész és koreográfus párizsi társulatának, az Atelier 3+1-nek a Telihold című előadásával kezdődik a mustra, ami az amerikai fekete jazz eredetét és evolúcióját járja körül.A budapesti Stúdió K Színház Prudencia Hart különös kivetkezése című produkcióját Kovács D. Dániel rendezésében láthatják a nézők. Az előadás elnyerte a Kritikus Céhe független színházi produkcióknak járó díját. A Belgrádi Drámai Színház Elefántember című előadását Kokan Mladenovic állított színpadra. A darab másság, a kirekesztettség, a peremlét és az egyén társadalmi diszkriminációjának különféle aspektusait vizsgálja, kiindulópontja pedig Joseph Merrick esete volt, aki Elefántember néven vált ismertté Amerikában. A Szarajevói Nemzeti Színház a Parasztoperát mutatja be Szabadkán. Darvas Benedek és Pintér Béla darabját a fesztivál főszervezője, Urbán András rendezte.

Hírdetés

A budapesti FÜGE Produkció MILF című előadásában Gergye Krisztián koreográfus az anyák női mivoltát vizsgálta. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem fiatal színészeinek társulata az Aritmia című előadást mutatja be Muhi Zsófia rendezésében. Az Újvidéki Színház legújabb produkcióját, az 1981 című előadást is láthatja a közönség. Tomi Janezic horvát rendező a nyolcvanak évek Jugoszláviájának életérzését vitte színre 300 percben.

A Desiré fesztivál zárónapján a Belgrádi Drámai Színház Yankee Rose című produkcióját Milos Lolic rendezésében, majd a Zágrábi Ifjúsági Színház Eichmann Jeruzsálemben című darabját játsszák, amelyet Jernej Lorenci rendezett. A Desiré Central Station fesztivált először 2009-ben rendezték meg, nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta.

Jelent az Elefántember c. előadásból.  Facebook. Desiré Central Station festival

Jelent az Elefántember c. előadásból. Facebook. Desiré Central Station festival

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »