Bulgária: újabb választások a stabilitás reményében

Bulgária: újabb választások a stabilitás reményében

Elemzők úgy vélik, a választók fásultsága és a politikai rendszerből való kiábrándultság alacsony részvételt és széttöredezett parlamentet eredményez majd.

Bulgáriában bő három év alatt a hetedeik parlamenti választás zajli, miközben egyre nő a belpolitikai instabilitás, ami az oroszbarát és szélsőjobboldali érzelmek erősödésének kedvez.

A 2021 óta megtartott hat általános választásból csak kettő eredményezett legitim kormányt. Azonban mindkettő összeomlott, miután megpróbáltak reformokat bevezetni, valamint csökkenteni az ország Oroszországtól való függőségét.

Hírdetés

A legutóbbi, júniusi szavazás nem hozott egyértelmű győztest, és a széttagolt törvényhozás hét frakciója nem tudott életképes koalíciót felállítani.

Megfigyelők szerint a vasárnapi voksolás hasonló erővonalakat fog létrehozni, és csekély az esélye, hogy feloldja a jelenlegi politikai patthelyzetet.

Elemzők úgy vélik, a választók fásultsága és a politikai rendszerből való kiábrándultság alacsony részvételt és széttöredezett parlamentet eredményez majd, ahol a populista és oroszbarát csoportok növelhetik képviseletüket.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »