50 milliárd dolláros kölcsönt nyújtanak Ukrajnának a G7-ek – a nap hírei

50 milliárd dolláros kölcsönt nyújtanak Ukrajnának a G7-ek – a nap hírei

Iráni katonai célpontokat lőtt hajnalban az izraeli légierő. 50 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Ukrajnának a G7 országcsoport a befagyasztott orosz bankszámlák kamatai terhére. Bővült a lehetséges résztvevők köre a vállalatok elektromos autó beszerzéseit támogató programban. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Iráni célpontokat lőtt hajnalban az izraeli légierő. A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, a gépek katonai célpontokat, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszereket bombáztak. Egy katonai forrás szerint 20 iráni célpontra mért csapást Izrael. Teherán szerint az iráni légvédelem sikeresen elhárította a hajnali támadást, így nagyobb károk nem keletkeztek, de két katona meghalt. Joe Biden amerikai elnök ismertetése szerint Izrael előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államok vezetését az Irán elleni támadásról és reményét fejezte ki, hogy az izraeli válaszcsapással véget ér a közel-keleti konfliktus eszkalációs szakasza.

Több ország kormánya is óva intette Teheránt a válaszcsapástól, és az eszkalációval fenyegető katonai konflikus azonnali lezárására szólította fel a feleket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy lehetőleg ne utazzanak a térségbe.

Bírálta a nyugat-balkáni demokráciák destabilizálására irányuló orosz hibrid háborút az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen Pristinában hangsúlyozta: az Európai Unió naponta harcol a dezinformáció leleplezéséért az egész térség érdekében. Az Európai Bizottság elnöke dicsérte Koszovó gazdasági fejlődését, és bejelentette, hogy az ország még az idén 60 millió eurós támogatást kap a 880 milliós Növekedési Terv keretből. A támogatás célja a tagjelölt országok belépésének felgyorsítása a szükséges reformok megvalósításával.

50 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Ukrajnának a G7 országcsoport a befagyasztott orosz bankszámlák kamatai terhére. Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország pénzügyminiszterei a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves tanácskozása alkalmából tartottak ülést Washingtonban. A G7-ek zárónyilatkozata szerint még idén elkezdik folyósítani a hitelt.

Az ukrán elnök elutasította az ENSZ-főtitkár kijevi látogatását – írja a Euronews. Antonio Guterres részt vett az oroszországi Kazanyban tartott BRICS-csúcson, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és a háború befejezését szorgalmazta. Volodimir Zelenszkij néhány hete hívta meg a béketervezete bemutatására Kijevbe az ENSZ-vezetőt, de sűrű programjára hivatkozva elhalasztotta az utazást. Most az ukrán államfő utasította el Antonio Guterres fogadását.

Hírdetés

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt New York-i kampánynagygyűlésén is részt vesznek a Patrióták Európáért EP képviselőcsoportjának delegációvezetői – tudatta a Fidesz európai parlamenti frakciója. A képviselők a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának meghívására érkeznek az Egyesült Államokba. A Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoport részéről Deutsch Tamás vesz részt a találkozón.

Grúziában a 12 éve kormányzó Grúz Álom kapta a legtöbb szavazatot az exit pollok szerint. A négy formációból álló ellenzéki oldal ugyanakkor arról adott ki közleményt, hogy összességében több szavazatot kapott, mint a kormánypárt. Az oroszbarát Grúz álom szerint nem csak megnyerte a választást, de abszolút többséget szerez a 150 fős parlamentben.

Az agrárminiszter szerint a kormány nem hagyja, hogy Brüsszel elvegye a területalapú támogatásokat. Nagy István Facebook-videójában azt mondta: ez nemcsak tönkre tenné a magyar gazdákat, hanem veszélyeztetné a versenyképességet és élelmiszerár-robbanáshoz is vezethet. A tárcavezető beszélt arról is, hogy a kormány az unióban egyedülálló módon a maximális 80 százalékra növelte a nemzeti társfinanszírozás mértékét.

A japán hitelminősítő után a Standard & Poor’s is befektetésre ajánlotta Magyarországot. A jelentés megerősíti, hogy jövőre a fellendülő fogyasztással, valamint az erősödő befektetésekkel jelentősebb növekedési pályára kerül a gazdaság. A hitelminősítő idén 1,6, jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A jelentés kiemeli: a magyar bankrendszer működése stabil és a költségvetési hiány csökkentése is a gazdaság növekedését szolgálja.

Bővült a lehetséges résztvevők köre a vállalatok elektromos autó beszerzéseit támogató programban, amelyre 30 milliárd forint áll rendelkezésre. Járművenként maximum 4 millió forint állami hozzájárulás igényelhető. A legfontosabb módosítás, hogy már a 2022 végéig megalapított cégek is benyújthatnak pályázatot. A vállalkozók éves bevételének pedig nem kell meghaladnia a beszerzési projekt elszámolható költségét. Azok is pályázhatnak, akiknek korábbi kérelmüket visszavonták.

A Magyar Természettudományi Múzeumnak és a Közlekedési Múzeumnak a fővárosban maradására, valamint az Iparművészeti Múzeum felújításának elkezdésére tesz javaslatot a Podmaniczky Mozgalom frakciója. Vitézy Dávid frakcióvezető úgy fogalmazott: nem a vidék-főváros ellentétek szítása a célja, ellentétben a költöztetést kitaláló Lázár Jánossal.

Elhunyt Dózsa Imre Kossuth- és Liszt-díjas táncművész, balettmester a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Az érdemes és kiváló művész gazdag pályáját számos kitüntetéssel és elismeréssel jutalmazták. Átvehette a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést és a Magyar Táncművészek Szövetségének életműdíját, a közönség pedig beválasztotta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé. Dózsa Imre 82 éves volt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »