Bizonytalanság Grúziában: Egymásnak ellentmondó exit pollok rontják a képet

Bizonytalanság Grúziában: Egymásnak ellentmondó exit pollok rontják a képet

A Reuters hírügynökség szerint a grúz parlamenti választásokat az ellenzék nyerte 51,9 százalékos eredménnyel, ám rögtön kénytelen volt hozzátenni, hogy egymásnak ellentmondó exit poll felmérések kerültek nyilvánosságra urnazárás után.

Az egyik felmérés szerint a nyugatbarát ellenzék győzött, a másik szerint a regnáló, oroszbarát kormánypártok. Már ez is elég a nyilvánosság elbizonytalanodásához, ám ezt követően megjelent még két exit poll felmérés, amelyek viszont már ismét az ellenzéki négypárti blokk győzelmét vetítették előre.

Grúziában rendkívül feszült a társadalmi helyzet, a választások napján több erőszakos incidensre is sor került. Salome Zurabisvili grúz államfő ezeket az incidenseket elítélte, majd hozzátette, hogy az „európai Grúzia 52 százalékkal győz, a választások manipulálása ellenére”. Zurabisvili a nyugatbarát politikusok közé tartozik.

Hírdetés

Tbilisi környékén több tucat ember verekedett össze az egyik szavazóhelyiségnél, az ellenzék, a kormánypárt szimpatizánsai, de még a helyi választási bizottság tagjai is belekeveredtek.

Az „oroszbarátnak” bélyegzett regnáló Grúz Álom kormánypárt a kampány ideje alatta arra figyelmeztett, hogy az ellenzék győzelme újabb katonai konfliktushoz vezethet, ha az országot megint az EU felé próbálják elmozdítani. Grúzia uniós tagjelölti státuszt kapott, de a csatlakozási folyamatot Brüsszel leállította a regnáló kormány „iránya” miatt.

Egyébként a jelenlegi kormánypárt, amely 2012-től vezeti országot, alapvetően egy liberális, nyugatpárti mozgalom, csak az elmúlt két évben változtatta meg retorikáját, és óvatosabb kapcsolatokra törekszik Oroszországgal szemben.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »