Átadta díjait a Szlovákiai Magyar Írók Társasága

Átadta díjait a Szlovákiai Magyar Írók Társasága

Október 25-én rendezte meg a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) a XIX. Írófesztivált a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban, ahol ünnepélyes keretek között, Hodossy Gyula József Attila-díjas költő, a SZMÍT elnökének megnyitója után átadták az Arany Opus Díjakat, valamint a Forbáth-, Talamon-, Simkó-, Turczel-díjakat is.

A líra kategória Arany Opus Díját Fellinger Károly Forbáth-díjas költő, a próza kategória díját pedig Hogya György Talamon-díjas író vehette át. A díjat, két képzőművészeti alkotást a Prágában élő Lőrincz Zsuzsa ajánlotta fel a nyerteseknek. A zsűri tagja, Kövesdi Károly laudálta a díjazottakat.

Kövesdi Károlyt a Visszakapott szavak című kötetéért Forbáth-díjjal jutalmazta az SZMÍT választmánya, őt Kovács Balázs költő, szerkesztő laudálta.

A fiatal és tehetséges Király Anikóhoz a legméltóbb helyre került a Simkó-díj, őt könyvkiadó-főszerkesztője, Csapody Kinga méltatta.

Hírdetés

Csáky Pál az idei Talamon-díjas, laudációt mondott Tóth László József Attila-díjas költő, író.

A Turczel-díj hivatott díjazni mindazokat, akik nem irodalmi jellegű tudományos és ismeretterjesztő művekkel jelentkeznek. Az idei díjazott Lacza Tihamér szakíró, tudomány- és művelődéstörténész, akit kollégája Kolek Zsolt méltatott. A díjakat Hodossy Gyula adta át.

Egy irodalomkedvelő vállalkozó 4×50 eurós könyvcsomagot ajánlott fel mindkét kategóriában 2-2 pályázónak.: Fekete Tündének, Csóka Ferencnek, Nagy Csabának és Pék Lászlónak.

A rendezvény zenei műsorát Emmer Péter gitárművész és Bertók Tóth Katalin szolgáltatta, Béhr Márton színművész pedig felolvasta a két Arany Opus Díjas pályaművét.

Csáky Pál, Facebook/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »