Rendőrségi konvojra támadtak dzsihadisták Iránban, többen meghaltak

Rendőrségi konvojra támadtak dzsihadisták Iránban, többen meghaltak

Rendőrségi konvojra támadtak dzsihadisták Iránban, többen meghaltak Mészáros Richárd2024. 10. 26., szo – 17:11

Legalább 10 ember vesztette életét Irán Szisztán-Beludzsisztán tartományában szombaton, amikor fegyveres támadás ért egy járőröző rendőrségi konvojt – jelentette a helyi és az iráni állami média.

Hírdetés

A fővárostól, Teherántól 1200 kilométerre délkeletre fekvő Gohar Kuh városában haladó két szállítójármű összes utasa meghalt, de az elkövetés módjáról és a tettesek sorsáról nem közöltek részleteket. Az Iránban domináns síita irányzattal szemben az iszlám szunnita ágához tartozó, és az Iránon kívül Pakisztánban illetve Afganisztánban élő beludzs kisebbséget képviselő társadalmi szervezet, a HalVash ugyanakkor olyan fotókat posztolt a közösségi médiafelületén amelyek azt mutatták, hogy a merényletet lőfegyverrel követték el. 

Az akciót a pakisztáni Dzsais al-Adl („az igazság hadserege”) nevű, beludzs dzsihadista szervezet vállalta magára a Telegram-csatornáján közzétett üzenetében. A 2012-ben alapított és Irán, valamint az Egyesült Államok által is terrorszervezetként kezelt, az iráni síita vezetés ellen lázadó csoport az utóbbi hónapokban több ehhez hasonló támadást követett el és vállalt magára az Irán egyik legszegényebb régiójaként ismert Szisztán-Beludzsisztánban. 

A régióban rendszeresek a fegyveres összecsapások a beludzs kisebbség szeparatista szélsőségesei és más radikális szunnita csoportok, a területen aktív drogkereskedő bandák, valamint az iráni biztonsági erők fegyveresei között. Október elején két fegyveres összecsapásra került sor, amelyekben szintén legalább tízen haltak meg. A helyi Mehr hírügynökség jelentése szerint ennek egyik előzménye az volt, hogy Irán légicsapásokat intézett a Dzsais al-Adl pakisztáni főhadiszállása ellen januárban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »