Žiga bízik benne, hogy az egészségügyi miniszternek sikerül egyezségre jutnia az orvosokkal

Žiga bízik benne, hogy az egészségügyi miniszternek sikerül egyezségre jutnia az orvosokkal

Žiga bízik benne, hogy az egészségügyi miniszternek sikerül egyezségre jutnia az orvosokkal Mészáros Richárd2024. 10. 26., szo – 15:01

Peter Žiga (Hlas), a parlament vezetésével megbízott alelnök szerint az orvosi szakszervezetekkel folytatott egyeztetések még lehetőséget kínálnak a megállapodásra és a helyzet stabilizálására – jelentette ki az STVR Sobotné dialógy című műsorában, egyúttal bizakodását fejezte ki azt illetően, hogy Kamil Šaško (Hlas) egészségügyi miniszter végül megtalálja a közös hangot az orvosokkal, így elkerülhető lesz az egészségügyi rendszer összeomlása. Vitapartnere Viliam Karas (KDH) volt, aki kérdéseket fogalmazott meg Šaško fellépésével kapcsolatban.

Hírdetés

Žiga hangsúlyozta, hogy a tárgyalások előrehaladnak, és szerinte az orvosok sem szeretnék, ha az egészségügyi rendszer működésképtelenné válna. Rámutatott arra is, hogy a konszolidációs intézkedések mellett az orvosi béremelések megmaradnak, bár ideiglenesen csökkentett valorizációval.

Karas visszautasította, hogy az orvosok felmondással való fenyegetését a bérkövetelések megoldásának kérdésére redukálja. Hangsúlyozta, hogy az orvosok rendszerszintű reformokat szorgalmaznak. Mint mondta, a jelenlegi helyzet azt mutatja, a Hlas párt nem volt kellően felkészült az egészségügyi minisztérium vezetésének átvételére. Szerinte világos jelzést kellene adni az orvosoknak, hogy a konszolidáció nem a fizetések csökkentésén, hanem rendszerszintű intézkedéseken, például a pénzmozgások szigorúbb ellenőrzésén alapul.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »