Žiga: Nincs okom feltételezni, hogy a koalíció ne lenne képes még legalább három évig fennmaradni

Žiga: Nincs okom feltételezni, hogy a koalíció ne lenne képes még legalább három évig fennmaradni

Žiga: Nincs okom feltételezni, hogy a koalíció ne lenne képes még legalább három évig fennmaradni Mészáros Richárd2024. 10. 26., szo – 14:26

Peter Žiga (Hlas), a parlament vezetésével megbízott alelnök az STV Sobotné dialógy című műsorában kijelentette, hogy a kormánykoalíció teljesíti a programnyilatkozatában foglaltakat. Úgy véli, nincs oka feltételezni, hogy a koalíció ne lenne képes még legalább három évig fennmaradni. Vitapartnere, Viliam Karas, a korábbi igazságügy-miniszter (KDH), azonban inkább zavart, mintsem rendszerszintű megoldásokat lát a koalíció működésében.

Karas a kormányt tákolmánynak nevezte, az emberek pedig, mint mondta, nem élnek jobban vagy nagyobb biztonságban, mint azelőtt. 

Hírdetés

Žiga szerint azzal, hogy Dušan Muňko, a Smer parlamenti képviselője átlépett az SNS frakciójába, nem okoz fennakadást a koalíció működésében. Karas Muňko átigazolását a polgárok átverésének nevezte, miután a képviselő hivatalosan továbbra is a Smer párt tagja. 

Žiga szerint az új házelnök megválasztása csak idő kérdése. Hogy erre még idén, vagy csak jövőre kerül-e sor, nem tudta megmondani. Elárulta, ezt illetően több alternatívával is dolgoznak, ő például szívesen látná Matúš Šutaj Estokot (Hlas) a házelnöki székben, de erről még nem folytatnak tárgyalást. Leszögezte, a parlament működése továbbra is zökkenőmentes.

Karas úgy véli, az, hogy a koalíciónak még továbbra sem sikerült házelnököt választania, a koalíció és a demokrácia válságát jelzi. Emlékeztetett, a KDH felajánlotta František Mikloškót a posztra, az ajánlata pedig továbbra is érvényben van. Mikloškót olyan személynek nevezte, aki tudja, hogyan kell párbeszédet folytatni, kapcsolatokat teremteni, ugyanakkor megérti, hogy a kérdésben a kabinet hivatott dönteni.

Karas szerint a megüresedett parlamenti alelnöki pozíció a Progresszív Szlovákiát (PS) illetné. Žiga ezt illetően megjegyezte, elfogadhatónak tartja Martin Dubéci (PS) képviselő jelölését a parlament alelnöki posztjára.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »