A Kárpátokban találhatták fel a kereket

A Kárpátokban találhatták fel a kereket

Nyitókép: Körkép.sk

Egy új tanulmányban azt vizsgálják, hogy miként fejlődhettek ki az első kerekek.

Egy friss tanulmányban két mérnök és egy történész azt modellezi, hogy miként használhatták és fejleszthették az első kereket – olvasható a National Geographic cikkében. Lee Alacoque, az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem kutatója, Kai James, a Georgia Institute of Technology munkatársa és Richard Bulliet, a Columbia Egyetem szakértője szerint a találmányt 6000 éve hozhatták létre azzal a céllal, hogy könnyebben mozgathassák az ércet a bányákból.

Senki sem tudja, hogy ki találta fel a kereket, illetve hogy mikor használták először, a legtöbb történész mindenesetre azt gyanítja, hogy a világ számos pontján, különböző időpontokban egymástól találták fel. Annyit azonban tudunk, hogy már i. e. 3000-ben széles körben használták.

Hírdetés

Az új tanulmányban a kutatók azt vetik fel, hogy a kerék feltalálása és használata egy kelet-európai rézbányához kötődhet. Egy ilyen helyszínen a kitermelés és a hegyoldalon való lefele szállítás során jelentősen javult volna a hatékonyság a találmánnyal.

A kerék elődje valószínűleg egy henger, lényegében egy fatörzs volt. Az emberek már évezredekkel a kerék feltalálása előtt felfedezhették, hogy hengerekre helyezve könnyebben mozgathatják a nehéz objektumokat.

A csapat most arra jutott, hogy a kerék kifejlesztéséhez vezető első innováció valószínűleg a hengereken lévő barázdák kialakítása volt, ezek megakadályozták, hogy az ércet tartalmazó láda lecsússzon az egyik vagy a másik oldalról. A következő fontos lépés a hengerek végének megnagyobbítása lehetett, végül ez vezetethetett el a rögzített tengely megszületéséhez. Ez lehetővé tehette a jobb kormányzást, valamint az akadályok egyszerűbb leküzdését.

A harmadik újítás a tengelyek végeinek kiegészítése lehetett, ami aztán elvezetett az egymástól függetlenül forgó kerekekhez. A szakértők úgy gondolják, a fejlesztési folyamat 500 év alatt történhetett meg.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »