Szentmise Franciska grófné temetése 120. évfordulója tiszteletére

Szentmise Franciska grófné temetése 120. évfordulója tiszteletére

Krasznahorkaváralján az Andrássy mauzóleumban ma 17.00 órakor szentmisét szolgáltatnak Andrássy Franciska grófné temetése 120. évfordulója tiszteletére.

A szentmise alatt előveszik majd azt az arany kelyhet is, amely csupán kivételes alkalmakkor látható. Most éppen a grófné nagyszabású temetésének 120. évfordulója alkalmából. Erről a TASR hírügynökséget Sandra Petríková, a Betléri Múzeum munkatársa tájékoztatta.

Andrássy Dénes gróf felesége, Franciska 1902. október 26-án hunyt el Münchenben. A gróf szerelme és tisztelete jeléül monumentális mauzóleumot építettetett, meghagyva, hogy halála után földi maradványait ugyancsak ide, a felesége mellé helyezzék.

Az építményt 1904 őszén fejezték be, különleges belső és külső díszítésekkel. További részletek az alábbi cikkünkben olvashatnak. 

„Ez a mauzóleum az egyik legkülönlegesebb szecessziós építmény Szlovákiában a 20. század elejéről. A müncheni Jugendstill stílusjegyeit képviseli” – jegyezte meg Sandra Petríková.

Hírdetés

A mauzóleum része a kápolna is, amelyben minden évben szentmisét tartanak a grófné tiszteletére, aki a szegények, elhagyatottak, árvák és szenvedők patrónusa, nagy támogatója volt.

Már az első alkalomra Dénes gróf külön papi öltözéket és liturgikus egyházi kegytárgyakat csináltatott. Az egyik ilyen az az arany kehely, amely 18 karátos aranyból 265 drágakő és igazgyöngy berakással készült.

„Ez a kehely Franciska grófné személyes ékszereiből készült, abból az egyszerű okból, hogy a grófné halála után azokat egyetlen más nőszemély se viselhesse. Tekintettel a kehely rendkívül nagy értékére, ezt a liturgikus tárgyat csak az évforduló alkalmából veszik elő. Így lesz ez most is, amikor a temetés évfordulójára emlékezünk” – tette hozzá Petríková.

A szentmisére a mauzóleumban ma, szombaton 17.00 órakor kerül sor. A szentmise 1904 óta évente magyar nyelven valósul meg, és azon Krasznahorkaváraljáról az Andrássy Dénes nevét viselő férfikórus is szerepel.

Éppen a nagyon értékes arany kehely okán az esemény idején bizonsági okokból a rendőrség is jelen lesz.

(BM/Teraz.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »