Jubiláló rendezvényekről és megemlékezésekről is szól a Kürtös októberi száma

Jubiláló rendezvényekről és megemlékezésekről is szól a Kürtös októberi száma

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának októberi száma. A tartalomból:

Korszakváltás című írásában Hrubík Béla a közélet aktuális őszi eseményeire reflektál. Egy éve hunyt el Balogh Gábor, a Kürtös havilapot is kiadó Nagykürtösi Területi Választmány elnöke, akire egy megható dalszöveggel emlékeznek a szomorú évfordulón.

Az ősz kezdetén több eseménynek is otthont adott az alsósztregovai Madách-kastély. Szeptember 20-án a magyar dráma napja alkalmából könyvbemutatókra és vitaszínházi előadásra került sor az ódon falak között. Október 4-én immár huszadik alkalommal szervezték meg a Madách Imre Irodalmi Napot.

Molnár Imre Hrubík Béla Az idők mezsgyéjén című legújabb kötetét ismerteti a havilap hasábjain.

A Rákóczi Szövetség jóvoltából a Nagykürtösi járás magyar alapiskoláinak elsősei is részesültek a beiratkozási ösztöndíjban. A járás magyar iskoláinak végzősei ismét nagyjaink nyomában jártak. Szklabonyán, Alsósztregován, Csesztvén és Horpácson idézték meg irodalmi nagyjaink emlékét.

Emlékesttel és nótabállal ünnepelték meg a huszonötödik alkalommal megrendezett Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenyét Ipolynyéken. A szombati emlékestet követően vasárnap a magyarországi és a felvidéki nótaénekesek minősítő versenyére került sor az ipolynyéki kultúrház nagytermében.

Hírdetés

Folytatódik a járás Cemadok-alapszervezeteinek a bemutatkozása, az októberi számban az ipolybalogi szervezet szerteágazó tevékenységéről olvashatunk.

Ipoly menti előadók is felléptek az idei Prágai Magyar Kulturális Napokon. Bodzsár Gyula, a Kürtös főszerkesztője a humorról tartott előadást a prágai magyarok nagy örömére.

Megáldották a felújított csábi katolikus templomot. Hogyan lett informatikusból pap? – erre a kérdésre is választ kapunk az ipolybalogi születésű Gyurász Krisztiánnal folytatott beszélgetésben.

A Kürtös is búcsúzik a tragikus hirtelenséggel elhunyt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól, valamint búcsúzik Kozma Imre atyától is.

Az októberi számból sem hiányozhat Balga Zoltán atya állandó rovata, ahogy a könyv- és lapajánló valamint a kertészeti kisokos sem.

Pásztor Péter/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »