Társadalmi egyeztetés kezdődik a Nagykörút jövőjéről

Társadalmi egyeztetés kezdődik a Nagykörút jövőjéről

A felújítás célja, hogy XXI. századi emblematikus főútként szülessen újjá a Nagykörút a Nyugati pályaudvar és a Boráros tér között. A BKK társadalmi egyeztetést indít a beruházással kapcsolatban.

Modern, nagyvároshoz illő főúttá válhat a Nagykörút az elkövetkező években – írta a társaság a közleményében. A világ legforgalmasabb villamosvonalának is helyet adó útszakasz nemcsak a régi fényét nyerheti vissza, hanem olyan új funkciókkal egészülhet ki, mint például a biztonságosabb gyalogos- és kerékpáros közlekedés. Ennek eredményeképpen a körút egy rendezett, XXI. századi belvárosi emblematikus főútként születhet újjá a Nyugati pályaudvar és a Boráros tér között.

A fejlesztések célja, hogy a Nagykörút mentén is minőségi környezet jöjjön létre, ahol érdemes több időt tölteni, kikapcsolódni, vásárolni, sétálni és minden korosztályú, és tapasztalati szintű ember számára vonzóbb legyen kerékpározni

– olvasható a BKK közleményében. A Nagykörút fejlesztése kapcsán az egyik legnagyobb lépés a rendelkezésre álló közterület újraosztása volt, ami a kerékpársávok kijelölésével már 2020-ban megtörtént. Most a meglévő infrastruktúra fejlesztésére kerülhet sor, így az egyes közlekedők rendelkezésére álló tér és kapacitás nem változna a jelenlegi állapotokhoz képest.

A projekt keretén belül rendezhetik a parkolási és rakodási viszonyokat, kényelmesebbé és biztonságosabbá válhat a gyalogos és kerékpáros közlekedés. A fejlesztésnek köszönhetően fizikailag elválasztott, kétoldali kerékpársávokat hoznak létre, emellett járdaszintre emelik a mellékutcák torkolatát. Ez a kialakítás nagyobb biztonságot nyújt az onnan érkező vagy oda bekanyarodó járműforgalommal szemben. A projekt részleteit a BKK oldalán lehet megismerni.

Hírdetés

A beruházás előkészítése az Európai Unió társfinanszírozásával, a Területfejlesztési Operatív Program Plusz programnak köszönhetően valósulhat meg. A fejlesztés tervezése és a közlekedést érintő fejlesztés megvalósítása az uniós forrás rendelkezésre állása esetén kezdődhet meg.

A BKK weboldalán azt írja, társadalmi egyeztetést indít, melyen várja az észrevételeket a fejlesztéssel kapcsolatban. A kérdőívet november 31-ig lehet kitölteni. Ezen kívül személyesen is véleményt lehet nyilvánítani a BKK Agóra utcafórumok valamelyikén:

  • október 28-án, hétfőn 15:30–17:30 az Oktogonnál;
  • október 30-án, szerdán 15:30–17:30 a Blaha Lujza téren;
  • november 5-én, kedden 15:30–17:30 a Harminckettesek terén;
  • illetve november 7-én, csütörtökön 15:30–17:30 a Corvin-negyednél.
  • A kérdőív offline változata a közlekedési vállalat oldaláról letölthető, a papíralapú kérdőívet borítékban kell eljuttatni a BKK ügyfélközpontjaiba, vagy postán lehet elküldeni Nagykörúti Bringasztráda kérdőív jeligével a BKK postacímére: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19–21.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »