Kik voltak a Kossuth téri sortűz megrendelői?

Kik voltak a Kossuth téri sortűz megrendelői?

Tizenhárom éves fiút is megöltek a Kossuth téri sortűzzel. A történelmi gaztett baloldali bűnöseiről azonban ma, 68 évvel a tömeggyilkosság után is csak sejtető utalásokkal lehet beszélni.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke (középen, j-b) az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelyén tartott megemlékezésen 2023. október 25-én. MTI/Soós Lajos 

A keményvonalas kommunisták politikai akarata volt az 1956-os Kossuth téri sortűz – erről beszélt Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnöke az 1956. október 25-ei Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelyén tartott megemlékezésen pénteken.

A Parlament előtti sortűz fordulópont volt a forradalom történetében, ezután erősödött meg az ellenállás – tette hozzá.

Azt csak az egykori szovjet levéltárak megnyílása után lehet biztosan tudni, hogy a legelső lövést ki adta le.

De a sortűz mögött a kommunista vezetés „keményvonalas” csoportjának politikai akarata állt.

Hírdetés

Az október 25-ét követő napokban több mint 90 sortűz dördült el országszerte, így többek között Mosonmagyaróváron, Kecskeméten, Tiszakécskén, melyeknek összesen több száz áldozata volt – mondta a NEB elnöke.

A Kossuth téren a legfiatalabb áldozat egy 13 éves fiú volt, de az áldozatok pontos száma kideríthetetlen, mert a kórházakban eltüntették az erre vonatkozó iratokat, és előfordult, hogy még a halotti bizonyítványokba is valótlan adatok kerültek, mert még az áldozatok hozzátartozói is féltek a megtorlástól. Ez a kommunista rendszer lényege – mondta Földváryné Kiss Réka.

A Kádár-rendszer sokáig azt próbálta elhitetni, hogy a Kossuth téri sortűz az „ellenforradalmárok” provokációja volt, de a kádári történelemhamisítás nem működött, így végül felejtésre ítélték a történteket. Bár 1988-ban, mikor az „elvtársak” már látták, hogy jöhet a hatalomváltás, még egyszer előjöttek az ellenforradalmi provokáció történetével – mondta a NEB elnöke.

Ma már lehet tudni, hogy mi történt. De közben 1956 legendás alakjai lassan eltávoznak, a történelem megkopni látszik. Rajtunk múlik, hogy méltóképpen kerüljenek helyükre a történelmi emlékezetben az 1956-os forradalom eseményei – mondta Földváryné Kiss Réka.

A Kossuth téri emlékhelyen fejet hajtott az áldozatok emléke előtt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Lengyel János, a Szabadságharcosokért Közalapítvány alelnöke és Földváryné Kiss Réka.

Az 1956. október 25-ei Kossuth téri sortűznek mintegy 100 halálos áldozata és 200 sebesültje volt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »