Ismét százmilliárd forint fölé nőtt a kórházak adóssága

Ismét százmilliárd forint fölé nőtt a kórházak adóssága

Egy hónap alatt 17 milliárd forinttal nőttek a kórházak tartozásai, az intézmények szinte teljesen leálltak a kifizetésekkel. Az elmúlt egy évben átlagosan 15,9 milliárd forinttal nőtt havonta az intézményrendszer adóssága.

Megjelent a szeptember végi kórháziadósság-adat: 103,3 milliárd forint gyűlt össze az intézményekben. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economx-nak elmondta: egy hónappal korábban 85,9 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak. A szakember már szeptemberben megjósolta, hogy októberben meg fogja haladni a kórházak adóssága a 100 milliárd forintot is.

Az államkincstár havi összesítése szerint az adatszolgáltatásra kötelezett 554 intézményből valamennyi teljesítette kötelezettségét. Az adós intézmények száma szeptemberben 225, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 67 intézmény rendelkezik.

A legnagyobb mértékben a Honvédkórház adóssága emelkedett 1,2 milliárd forintról 5,8 milliárd forintra.

  • a Semmelweis Egyetemen 1,9 milliárd forint;
  • Hírdetés

  • a Pécsi Tudományegyetemen 7,8 milliárd forint;
  • a Szegedi Tudományegyetemen pedig 8,3 milliárd forint az elmaradás.
  • Rásky László szerint a szeptemberi növekedés átlagosnak mondható, azt is figyelembe véve, hogy a nyári időszakot követően általában magasabbak az intézmények költségei. A plusz finanszírozásként adható havi 12,5 milliárd forint két hónapos eltolódása miatt november helyett majd csak 2025 januárban kerül a kórházakhoz, onnantól pedig elvben havonta jár ez az összeg. A főtitkár hozzátette: hamarosan várható a vonatkozó kormányrendelet megjelenése, a pontos részletek abban lesznek benne.

    A szakember kiemelte: ha jövőre lassul a tartozásállomány havi növekedési üteme, a havi 12,5 milliárd valószínűleg akkor sem fog teljes mértékben fedezetet nyújtani az újratermelődő adósságra, csak akkor, ha az államtitkárság és Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő meg tudja valósítani a szakmafedezeti szorzók folyamatos korrekcióját. „A jövő év így mérföldkő lesz a finanszírozásban, mert kiderül, hogy a korrekciók után milyen pontokon szükséges még beavatkozni a pénzügyi stabilitás elérése érdekében” – összegzett Rásky László.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »