Olvasásfejlesztésre és olvasásösztönzésre összpontosít az SZMKE párkányi képzése

Olvasásfejlesztésre és olvasásösztönzésre összpontosít az SZMKE párkányi képzése

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (SZMKE) immár több évtizede fáradhatatlanul tevékenykedik a felvidéki magyar könyvtáros közösségért. Az egyesület egyik legfőbb célkitűzése a különféle továbbképzések biztosítása anyanyelven. Az SZMKE meghirdette az idei esztendő utolsó képzését.

Az Olvasásfejlesztés, olvasásösztönzés – Új kihívások, megújult módszerek címet viselő szakmai napra november 11-én, hétfőn 8 és 15 óra között kerül sor a Párkányi Városi Könyvtár (Párkány, Szent Imre u. 33.) falai között.

Mint a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben olvasható: „A képzés során szó esik a felnőttek és gyerekek olvasási szokásairól, az olvasás-szövegértési vizsgálatok eredményeiről, valamint a világjárvány oktatásra gyakorolt hosszú távú hatásáról. Számba vesszük a magyar és külföldi olvasásfejlesztési programokat, jó gyakorlatokat, módszereket, amelyeket mindennapi munkánk során – mind a könyvtárakban, mind az iskolákban – hasznosítani tudunk.”

A szakmai napon többek között szó lesz  az „Amit az olvasásról tudni érdemes” címet viselő kezdeményezésről, a papírszínház hagyományostól eltérő alkalmazási lehetőségeiről, a szöveg nélküli képkönyveknek a lelki jóllét érdekében történő alkalmazásáról is.

A résztvevők a nap folyamán nemcsak elméleti ismeretekre tehetnek szert, hanem a gyakorlatban is kipróbálhatják a megismert módszereket, hogy saját eszköztárukat gazdagítva, élmények által kedveltessék meg az olvasást gyerekkel és felnőttel

Hírdetés

– részletezi a közlemény.

A képzést két magyarországi szakember tartja majd. Az egyik előadó Goda Beatrix, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum könyvtárosa, a nap másik előadója pedig Péterfi Rita, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatója.

A párkányi képzés elsősorban könyvtárosoknak szól, azonban hasznos lehet a kulturális referensek, valamint a pedagógusok számára is.

A részvétel regisztrációhoz kötött. A képzésen való részvétel az SZMKE tagjai számára ingyenes. Azoknak, akik nem SZMKE-tagok, a részvételi díj 5 € (fizetni lehet átutalással vagy a helyszínen, készpénzben). A workshopon max. 16 fő vehet részt.

Az online regisztráció ITT érhető el.

Pásztor Péter/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »