60 helyszínen elindult az Erőművek Éjszakája

Share 0 Post 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

„A mai napon országszerte több mint 60 helyszínen közel 5200 regisztrált látogatót várunk az Erőművek Éjszakája programjaira” – mondta Juhász Edit, a főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, aki az MVM Paksi Atomerőműben indította útjára az idei eseményt. A MEKH és csatlakozó partnerei 2024. október 25-én ötödik alkalommal szervezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését. A megnyitón Juhász Edit kiemelte: „A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal számára a közműszektor szabályozása és felügyelete több mint szakmai feladat. Küldetés is, melynek célja, a biztonságos, megfizethető és fenntartható energiaellátás hosszú távú biztosítása. Mindezt nemcsak a hagyományos szabályozói, hatósági eszközök segíthetik, hanem az is, ha nyitottságot teremtünk és párbeszédet indítunk a szabályozó, a felhasználó és szolgáltató között.”

Mint mondta, az Erőművek Éjszakája kiváló alkalom arra, hogy az érdeklődők testközelből is lássák a hagyományos- és a megújuló energiatermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének kulisszatitkait, amivel tudatosabb fogyasztóvá válhatnak. „Bízom benne, hogy a látogatók között sok olyan fiatal is lesz, akinek akár tanulmányait, karrier elképzeléseit is befolyásolhatja ez az élmény, és emiatt később az energetika, a víziközműszolgálatás, vagy a hulladékgazdálkodás területén helyezkednek majd el” – tette hozzá a MEKH elnöke.

Dr. Czepek Gábor, parlamenti államtitkár, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese a megnyitó ünnepségen elmondta: „A zöld átállás sajnos ideológiai kérdéssé vált – pedig a valóságban ez kőkemény, izzadságos napi gyakorlat, nem értelmiségi, kocsmai merengés. A patrióta természetierőforrás-gazdálkodás lényege tehát: nem a zöld ideológiára és igen a zöld ügyekre, cselekvésre. A tét nagy: Európa versenyképessége romokban van, és a kérdés az, hogy összeegyeztethető-e a versenyképesség és a zöld világ. A patrióta magyar válasz: igen, zöld és hazánkban termelt atom- és napenergiára építjük a magyar rendszert.”

A megnyitó helyszínén, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Látogatóközpontjába és az Atomenergetikai Múzeumba már a regisztráció első napján elfogyott az összes hely. „A Paksi Atomerőmű a kezdetektől fogva a nyitottság politikáját folytatja, ennek jegyében az üzemlátogatásnál a korábbi 16 éves korhatárt az idei évtől 14 évre módosítottuk. Így a fiatalabb korosztályoknak is lehetőséget biztosítunk arra, hogy megismerjék vállalatunkat. A Tájékoztató és Látogatóközpont 1995-ben, az Atomenergetikai Múzeum pedig 2012-ben nyitotta meg kapuit, és az azóta eltelt évtizedekben több mint kilencszázezren voltak kíváncsiak arra, hogyan is működik az ország egyetlen atomerőműve” – emelte ki beszédében a házigazda képviseletében Kovács Pál, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. igazgató-kabinetfőnöke.

Hírdetés

A résztvevők változatos helyszínekkel készülnek idén is országszerte. A látogatók betekintést nyerhetnek az energiatermelés folyamataiba, atom, biomassza, hulladék, lignit vagy éppen víz alapú technológiát alkalmazó erőművet is megtekinthetnek, illetve megnézhetik a városi távfűtőművek működését, amelyek idén is a Távhőszolgáltatás Napja rendezvényeivel színesítik a programokat.

A hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemekben bemutatják, miként lesz a hulladékból újra felhasználható, vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és megmutatják azt is, mi hogyan segíthetjük hatékonyan ezt a folyamatot.

Megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók telephelyei is, így az érdeklődők bepillanthatnak egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, hogy hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatják, hogy mi van egy víztorony belsejében.

Az idei évben fokozott figyelem fordul a megújuló energiatermelés alkalmazására is, a program során egyre nagyobb számban látogathatók a természeti erőforrások erejével, például vízzel, biomasszával vagy biogázzal működő villamosenergia- és hőtermelő létesítmények.

Share 0 Post 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »