A hétvégén vége a nyári időszámításnak, jöhet az óraátállítás

A hétvégén vége a nyári időszámításnak, jöhet az óraátállítás

Október 26-áról, szombatról október 27-ére, vasárnapra virradó éjszaka véget ér a közép-európai nyári időszámítás. Vasárnap hajnali három órakor egy órával visszaállítjuk az órákat hajnali két órára. A hétvégi éjszaka így egy órával hosszabb lesz.

Vasárnap a napnyugta és szürkület egyaránt egy órával korábban lesz, mint szombaton. Szombaton például Pozsonyban a nap 7 óra 28 perckor kel és 17 óra 42 perckor nyugszik. Vasárnap azonban a napkelte már 6:29-kor lesz, a napnyugta pedig 16:40-kor.

Hírdetés

A közép-európai idő az a természetes időzóna, amelyhez Szlovákia, Csehország és a legtöbb európai ország tartozik. A nyári időszámítás bevezetésének eredeti indítéka az energiamegtakarítás volt.

Jelenleg a megtakarítási hatás elhanyagolhatónak tűnik, és az időváltoztatás fő motívuma a nappali fény jobb kihasználása nyáron. Szlovákiában a nyári időszámításnak köszönhetően március végétől szeptember közepéig, azaz közel fél évig (pl. Pozsonyban 173 napra) 19 óra után megy le a nap. Nyári időszámítás nélkül, vagyis az egész éves átlagos közép-európai idő szerint a 19.00 óra utáni napnyugta mindössze 113 napig tartana.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »