Szlovákia az Ukrajnát legtöbb haditechnikával segítő országok között van, saját légvédelme viszont nincs

Szlovákia az Ukrajnát legtöbb haditechnikával segítő országok között van, saját légvédelme viszont nincs

Szlovákia az ukrajnai háború kitörése, azaz 2022 februárja óta csaknem 700 millió euró értékű haditechnikai eszközt adományozott Ukrajnának, miközben az Európai Békekeretből, mely az uniós tagországok számára részben pótolja a segélyek költségeit, mindössze 82 millió eurót kapott.

Mindez a hadi jellegű ingóvagyon Ukrajnának történő ajándékozása ellenőrzése során derült ki, mely titkosítva zajlott, emiatt az Állami Számvevőszék csak a kivonatolt és nyilvánosság elé tárható verziót hozta nyilvánosságra.

„Szlovákia mint baráti szomszédos ország és annak polgárai a háború kezdetétől fogva segíteni igyekeztek az ukrán népet. Az ajándékozott haditechnika anyagi értékének a bruttó hazai termékhez viszonyított arányát tekintve országunk az első tíz legnagyobb értékű segítséget nyújtó ország közé tartozik“ – ismertette az audit során tett megállapításokat az Állami Számvevőszék elnöke, Ľubomír Andrassy.

Szlovákia a 2022-es áprilisi kormányhatározat alapján Ukrajnának ajándékozta az Sz-300-as lég- és rakétavédelmi rendszerét, amelynek maradványértéke csaknem 69 millió euró volt. A honvédelmi tárca által a kormány elé terjesztett dokumentum általánosságban

előirányozta, hogy az orosz haditechnikai eszköz elajándékozását követően külföldről beszerzett új rendszer biztosítja majd a szlovák légtér védelmét.

Az Állami Számvevőszék dolgozói többszöri felszólítás ellenére sem kaptak olyan konkrét dokumentációt a Honvédelmi Minisztériumtól az ellenőrzés során, amely igazolná az Sz-300-as rendszer mielőbbi pótlására irányuló szándékot. Miután ez év áprilisában az ideiglenesen alkalmazott olasz létesítményeket kivonták a területéről, Szlovákia jelenleg nem rendelkezik saját légvédelmi rendszerrel. Az új izraeli Barak rendszernek csak 2026-tól kellene biztosítania a szlovák légtér védelmét.

Hírdetés

Szlovákia ezenkívül MiG-29-es vadászgépeket és KUB légvédelmi rendszereket is adományozott Ukrajnának, mintegy félmilliárd euró értékben. A feleslegesnek minősített haditechnikai eszközök adományozásáról szóló döntést a kormány 2023 márciusában hagyta jóvá, melytől akkora a parlament már megvonta a bizalmat. Ezzel összefüggésben az ellenőrök a kormány alkotmányos felhatalmazásával kapcsolatos kockázatot állapítottak meg, mely abból adódik, hogy egy lemondott kormánynak volt-e joga dönteni a katonai felszerelés más államnak történő adományozásáról. Az Állami Számvevőszék szerint ezt a hatásköri vitát a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának kell eldöntenie.

Megállapításaik szerint a katonai jellegű ingóság adományozásának folyamatát eljárási és adminisztratív hiányosságok jellemzik.

A kormány 2022-ben és 2023-ban 13 határozatot fogadott el, amelyek alapján 666 millió euró értékű vagyon adományozására került sor. A könyvvizsgálók által ellenőrzött dokumentumok szerint azonban ez az érték több mint 30 millió euróval volt magasabb.

A legtöbb esetben a kabinet csak az adományozott vagyon anyagi értékét hagyta jóvá, az Ukrajnába szállítandó technikai berendezések konkrét felsorolását viszont nem. Andrássy hozzátette, hogy a Honvédelmi Minisztérium több éves, honvédségi körülmények között használhatatlan lőszert vásárolt. Ebben az ügyben az Állami Számvevőszék álláspontja szerint a tárca alkalmazottai megszegték a közigazgatási költségvetési törvényt, és az idegen vagyon kezelésére vonatkozó kötelezettségeiket.

Az említett vásárlásnál kivételt alkalmaztak, ám a minőséget nem vizsgálták, ami jelentősen veszélyeztetheti az azt kezelő személyek biztonságát. A hivatal ezeket a megállapításokat továbbítja a bűnüldözési szerveknek.

2021 márciusában az EU Tanácsa egy költségvetésen kívüli Európai Békekeret létrehozásáról határozott. Szlovákia a hatályos szabályok alapján 327 millió euró értékben kérte az adományozott vagyoni eszközök árának megtérítését, ami körülbelül a fele az adományozott technikai berendezések és hadianyag elszámolási összegének. Eddig mindössze 82 milliót kapott, ám a végösszeg kérdése még nyitott.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »