Elhatalmasodik a pánik a demokratákon, Trump átvette a vezetést, Harris kampánya össze is omolhat

Elhatalmasodik a pánik a demokratákon, Trump átvette a vezetést, Harris kampánya össze is omolhat

Kemény ellentámadásba lendült Kamala Harris amerikai demokrata elnökjelölt, miután a legutóbbi felmérések ellenfele, Donald Trump republikánus exelnök győzelmét jósolták a november 5-én esedékes amerikai elnökválasztáson. A demokraták iszonyú erőket mozgatnak meg, hogy megfordítsák az állást, nem riadnak vissza sem a fasisztázástól, sem a törvényesség határát súroló háttérlobbizástól.

A Wall Street Journal legutóbbi felmérése szerint Donald Trump kis előnyre tett szert Harrisszel szemben. Az országos közvélemény-kutatás szerint Trump 2 százalékponttal jobban áll Harrisnél és 47 a 45 százalék ellenében vezet. A WSJ azonnal hozzá is teszi, hogy a verseny rendkívül szoros és a két jelölt közti különbségek bőven a közvélemény-kutatások hibahatárán belül vannak.

A WSJ azt is leszögezi, hogy a mindkét oldalra jellemző és a demokratáknál is egyre durvább negatív kampány aláásta a Harrisről alkotott pozitív kép hitelét. Harris augusztus óta 8 pontot veszített támogatottságából, miközben a lakosság 54 százaléka helyteleníti kijelentéseit és politikai agendáját.

Mindeközben a Trumpról alkotott kép javult, nőtt azok aránya, akik a Biden-Harris adminisztrációhoz képest jobbnak tartják azt az időszakot, amikor Trump vezette az Egyesült Államokat.

A demokraták pánikolása egyre indokoltabb, és a negatív hangulat már átterjedt a holdudvarukra is. A The New York Times szerkesztősége felszólította a demokratákat és a választókat, hogy állítsák meg Trumpot.

Megrendült a demokraták sajtójának bizalma

Ahogy Harris győzelmi esélyei csökkennek, úgy nő a feszültség a demokraták felé enyhén szólva is elfogult sajtóban. A Los Angeles Times vezető szerkesztője, Mariel Garza felmondott a lapnál, mert a laptulajdonos nem engedélyezte, hogy nyíltan támogassa Harris kampányát annak narratíváinak átvételével és alátámogatásával.

Lemondólevelében Garza úgy fogalmazott: „Hogyan viselhetnénk el nyolc éven keresztül Trumpot és azt a veszélyt, amelyet vezetése jelent az országra, és hogyan ne támogatnánk a tökéletesen tisztességes demokrata jelöltet, akit korábban az Egyesült Államok szenátoraként támogattunk”.

Harris politikai pályája Kalifornia államhoz kötődik, az LA Times pedig minden választáskor nyíltan besorolt valamelyik demokrata jelölt mögé Obama 2008-as elnökké választása óta.

A demokraták helyzete tehát valóban szorult lehet. Az, hogy az LA Times szakít a korábbi gyakorlatával, jelzi, hogy nem merik bevállalni, hogy elvágják magukat az új politikai vezetésnél azzal, hogy Harris mögé sorakoznak fel.

Hírdetés

Eldurvul a kampány

A változást érzékelni lehet Harris kampányán is. Harris pár napja fasisztának nevezte a republikánus elnökjelöltet a CNN-nek adott interjúban. Joe Biden regnáló amerikai elnök pedig Trump bebörtönzését sürgette.

Donald Trump bebörtönzését sürgette Joe Biden

Obama volt kampánytanácsadója szerint pedig a demokrata jelölt kampánya kimerült, elvesztette a lendületét.

Közben hatalmas vihart kavart Amerikában, hogy végül is nem az oroszok, hanem a britek, pontosabban a baloldali brit kormány avatkozik be az amerikai elnökválasztásokba. Trumo panaszt nyújtott be a washingtoni Szövetségi Választási Bizottsághoz, amelyben azonnali vizsgálatot követelt a „kirívó külföldi beavatkozás” ügyében.

Több száz brit munkáspárti aktivista utazott az Egyesült Államokba, hogy segítsék Harris kampányát. Keir Starmer brit miniszterelnök ezt azzal mentegette, hogy az említett aktivisták „szabadidejükben, önkéntesen” vesznek részt az amerikai kampányban, nem kapnak érte fizetést a párttól.

A totális cenzúra is jöhet, mert másképp győzni nem tudnak

A nyilvánvaló politikai ferdítés azonban csak a felszínen látható folyamatokat fedi le. Az Egyesült Államokban megjelentek a brit CCDH szervezet lobbistái. Ez az NGO névleg az online gyűlöletbeszédre specializálódott, valójában egy olyan agytröszt, amely nyíltan és a háttérben is az Elon Musk által birtokolt X cenzúráját vagy betiltását akarja elérni. Tevékenységük zömében a Musk és az X elleni támadásokra összpontosul.

Egyik Obamát is támogató lobbistájuk washingtoni képviselőket környékezett meg, hogy készítsenek elő törvényt az X ellehetetlenítésére a reklámbevétele korlátozása és az öncenzúra eszközével.

A kérdés ezek után már csak az, hogy a demokraták kétségbeesésükben folyamodnak-e a törvények ilyen egyértelmű áthágásához, vagy elhiszik saját meséjüket politikai és erkölcsi felsőbbrendűségükről, amivel igazolják a nyilvánvaló csalásokat.

Például azt, hogy a kaliforniai kormányzó aláírt egy törvényt, ami megtiltja a hatóságoknak, hogy elkérjék a személyi igazolványt a választói igazolvány kiállításakor…

The Wall Street Journal: Az amerikai demokraták az új „fasiszták”, nem Donald Trump

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »