Kiderült, mikor dönthet Magyar Péter mentelmi jogáról az Európai Parlament

Kiderült, mikor dönthet Magyar Péter mentelmi jogáról az Európai Parlament

Az előzetes várakozások szerint lengyel szocialista uniós képviselőre bízhatják a Tisza Párt elnökének ügyét.

Legkorábban jövő tavasszal dönthet az Európai Parlament plenáris ülése a Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó legfőbb ügyészi indítványról – írja a Népszava.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke még október 10-én jelentette be, hogy a képviselő-testület jogi bizottsága elé került a Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelem. A bizottság frakciók által delegált szóvivői várhatóan november 18-án vagy legkésőbb néhány héttel később nevezik meg azt az EP-képviselőt, aki a kérvénnyel kapcsolatos parlamenti ajánlást elkészíti.

A mentelmi ügyek jelentéstevőit rotációs alapon választják ki a pártcsoportok, de a kijelölt képviselő nem lehet ugyanabból a politikai csoportból, illetve tagállamból, mint akinek az ügyét tárgyalják.

A Tisza Párt elnökének esetében tehát a kijelölt előadó nem lehet magyar állampolgár, és nem lehet tagja az Európai Néppártnak, amelyben a politikus helyet foglal. A rotációs rendszer szerint most az Európai Néppárt mentelmi ügyekben járatos állandó jelentéstevője következne, ám a szabályok miatt nem vállalhatja el Magyar Péter ügyét, így valószínűleg a sorban következő politikai csoport, a Szocialisták és Demokraták nevezheti meg az előadót vélhetően Krzysztof Smiszek személyében, aki a lengyel Új Baloldal jogász képzettségű tagja.

Hírdetés

A szabályozás szerint az EP-képviselő, aki a mentelmi jog felfüggesztésének kérelmét vizsgálja, először a jogi bizottságban mutatja be az ügyet. Itt szükség esetén meghallgatják az érintett képviselőt, illetve összegyűjtik és lefordítják a szükséges dokumentumokat. Ezt követően az előadó elkészíti jelentését, amelyben ajánlást fogalmaz meg a mentelmi jog felfüggesztésére vagy fenntartására vonatkozóan. Az eljárás végig zárt ajtók mögött zajlik, majd a bizottság szavaz az állásfoglalásról, amelyet a jelenlévő képviselők többsége szükséges a jóváhagyáshoz. Ezt követően a szöveg a parlament plenáris ülése elé kerül, ahol szintén egyszerű többséggel szavaznak a javaslat elfogadásáról vagy elutasításáról.

Az egész folyamat akár hónapokig is elhúzódhat, így nem valószínű, hogy tavasz előtt döntés születik az ügyben,

melynek előzménye, hogy lopás bűncselekménye miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt nyújtott be az Európai Parlament elnökének Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint Magyar Péter 2024. június 21-én hajnalban egy budapesti klubban szórakozott, ahol egyik társával észrevette, hogy egy férfi felvételeket készít róluk, ami miatt szóváltásba keveredtek vele. A vita során Magyar Péter hirtelen mozdulattal kivette a sértett kezéből a telefont, és azt zsebre tette. Az eszközt a sértett többszöri kérésére sem adta vissza, letagadta, hogy az nála lenne. Miután a szórakozóhelyet elhagyta, a Duna felé indult, őt többen, köztük a sértett, követték. A képviselő lesétált közvetlenül a vízpartra és a telefont szándékosan a Dunába ejtette.

Magyar Péter a legfőbb ügyész indítványának benyújtása után közölte: önként lemond a mentelmi jogáról, amint Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »