Sötétedés után az utcán: a félelem órái

Sötétedés után az utcán: a félelem órái

Tavalyhoz képest közel két százalékkal kevesebben érzik úgy a megkérdezettek közül, éjszaka is biztonságosan tartózkodhatnak az utcán. A helyzet régiónként alakul jobban vagy rosszabbul.

Míg tavaly a megkérdezettek 83,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztonságban érzi magát, 2024-ben már csak 81,9 százaléka – írja a KSH friss adatai alapján a Pénzcentrum.

Régiós szinten vizsgálva elmondható, hogy a közép-dunántúli régióban élők kiemelkedően magas arányban érzik magukat biztonságban (89,8 százalék), és hasonlóan magas arány jellemző a nyugat-dunántúli régióban (89,3 százalék).

Hírdetés

Ezzel szemben legkevésbé a budapestiek és az észak-magyarországi régióban élők számoltak be megfelelő biztonságérzetről (77,6-74,0 százalék).

Nem mérséklődött a különbség a nemek tekintetében sem, a férfiak majdnem 15 százalékkal nagyobb arányban (90,5 százalék) érzik magukat biztonságban sötétedés után közterületen, mint a nők. A nemeken túl a kor, a jövedelmi helyzet, a végzettség és a családi állapot is befolyásolja a biztonságérzetet – írják. A fiatalabbak, tehetősebbek nagyobb biztonságban érzik magukat, az alacsony végzettségűek, özvegyek, elváltak kevésbé.

A lap arról is ír, hogy a rendőrségbe vetett bizalom is hatással van a sötétedés után közterületen érzett biztonságérzetre. Azon személyek körében, akik a 0-tól 10-ig terjedő skálán alacsony értékkel jellemezték bizalmukat a rendőrség felé, sokkal kisebb azok aránya, akik biztonságban érzik magukat sötétedés után az utcán: a 0-2 közé értékelőknek mindössze 70,3 százaléka érzi magát biztonságban, míg a 9-10 közötti értéket megadók körében ez az arány 87,3 százalék.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »