Elhúzzák a nótájukat: három embert vádolnak azzal, hogy csúszópénzt kértek a Miniszterelnöki Kabinetiroda pályázatán

Elhúzzák a nótájukat: három embert vádolnak azzal, hogy csúszópénzt kértek a Miniszterelnöki Kabinetiroda pályázatán

A Fővárosi Törvényszék október 22-én tartott előkészítő ülést annak a három férfinak az ügyében, akiket a „Muzsikáló Magyarország 2018” pályázattal kapcsolatban vesztegetés elfogadásának bűntettével vádol az ügyészség. A vádirat szerint egy, a magyarországi cigányzene támogatására és népszerűsítésére irányuló pályázatban a közalkalmazotti jogviszonyban lévő I., II. és III. rendű vádlott több alkalommal jogtalan előnyt, azaz „visszacsorgatást” kért a pályázatban nyertes éttermekben játszó zenészektől.

Hírdetés

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2017-ben indította el a Hagyományok Házával a Muzsikáló Budapest pályázati programot, a cél az volt, hogy minél több étteremben, kávézóban, csárdában, vendéglátóhelyen legyen élő cigányzene. A 2018-ban kiírt pályázaton első körben 16 helyszín (8 vidéki és 8 budapesti étterem) kapott lehetőséget arra, hogy minimum három órában 4-5 fős cigányzenekart foglalkoztassanak. Aztán 75-re bővítették a részt vevő éttermek számát. A programért Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott felelt.

A Fővárosi Főügyészség az I. rendű vádlottat 26 rendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, a II. rendűt 8 rendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, a III. rendűt pedig 4 rendbeli, vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

Az előkészítő ülésen a vádat képviselő ügyész azt kérte, hogy a bíróság az I. rendűvel szemben 8 év, a II. rendűvel szemben 5 év, míg a III. rendűvel szemben 2 év börtönbüntetést szabjon ki. Indítványt tett továbbá különböző mértékű pénzbüntetés kiszabására, valamint közügyektől és közalkalmazotti jogviszony keretében végzendő foglalkozás gyakorlásától történő eltiltásra is.

A vádlottak nem ismerték be a bűnösségüket, ezért a bizonyítási indítványok után a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, amit nyomban meg is kezdett. A tárgyalás során érdemi vallomást csak a III. rendű vádlott tett.

Az eljárás 2025. január 28-án tanúkihallgatásokkal folytatódik.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »