A volt lengyel vezérkari főnök Szentpétervár megtámadásával fenyegette meg az oroszokat

A volt lengyel vezérkari főnök Szentpétervár megtámadásával fenyegette meg az oroszokat

Miközben Németország és az USA igyekszik elkerülni az olyan eszkalációs hullámot, ami háborúba sodorná a Nyugatot Oroszországgal, Lengyelországban egészen szélsőséges kijelentések hangzanak el.

Rajmund Andrzejczak tábornok, Lengyelország volt vezérkari főnöke nagyjából két hete egy litván konferencián a Lengyelországot és balti államokat érintő orosz fenyegetés kapcsán kijelentette:

„Ha Litvánia egy négyzetcentiméternyi területét is megtámadná Oroszország, Lengyelország azonnal válaszolni fog. Nem az első nap, hanem az első percben. 300 kilométeres körben minden stratégiai célpontra csapást mérünk. Megtámadjuk közvetlenül Szentpétervárt.”

mondta.

Hírdetés

Andrzejczak szinte napra pontosan egy évvel kijelentései előtt mondott le vezérkari főnöki tisztségéről. Döntését nem indokolta.

A tábornok nem először tesz nagyon meredek kijelentéseket. Márciusban arról beszélt, hogy Ukrajna elveszíti a háborút, ezért Európának kell felkészülnie egy háborúra Oroszországgal.

Andrzejczak karrierjét a jelenlegi lengyel államfő, Andrzej Duda is komolyan támogatta. Mindkét úriember pártolja azt az ötletet, hogy az Egyesült Államok atomütőerőt telepítsen Lengyelország területére. Mindketten azt a célt tűzték ki, hogy a lengyel hadsereg legyen Európa legerősebb hadserege. Jelenleg a lengyelek költik a GDP arányában a legtöbbet fegyverkezése. A lengyel középhatalmi ambíciók azonba teljes mértékben az USA szándékaitól és kegyétől függenek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »