Karácsony a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti az olimpia kérdését, Szentkirályi átnevezné a Horn Gyula sétányt

Közösségi oldalán jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy közös gondolkodást javasol a Fővárosi Közgyűlésnek egy jövőbeni, lehetséges budapesti olimpiáról.

Korábban olimpiai partnerséget javasolt a fővárosnak, vagyis közös tájékozódásra és döntéselőkészítő együttműködésre kérte fel Budapest Főváros Önkormányzatát a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság. Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök este közösségi oldalán megerősítette a hírt, és arról is beszámolt, hogy a felkérést a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti, egyben meghívta a Közgyűlés ülésére Gyulay Zsoltot, a MOB elnökét, valamint Szabó Lászlót, a magyar paralimpiai bizottság elnökét.

A főpolgármester azt fogja javasolni, hogy a MOB és a közgyűlés frakcióvezetői együtt vegyenek részt a gondolkodásban, de kihangsúlyozta, hogy szerinte a fővárosnak továbbra sincs szüksége új sportlétesítményekre, „de minden olyan lehetőséget érdemben és konstruktívan kell megvizsgálni, ami a budapesti közterületek és közlekedés megújítását, a lakhatási válság enyhítését szolgálja.”

Azt is kiemelte, hogy a fővárosiak megkérdezése nélkül biztosan nem lesz olimpia Budapesten, viszont ahhoz, hogy idáig eljussanak, a város megválasztott képviselőinek kell kidolgozni a terveket.

Szentkirályi Alexandra átnevezné a Horn Gyula sétányt

Hírdetés

Pesti srácok sétányra nevezné át a XIII. kerületi Horn Gyula sétányt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, aki a Fővárosi Közgyűlés elé viszi az ügyet.

Szentkirályi Facebook-bejegyzésében erkölcsi minimumnak nevezte, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek állítsunk emléket, és ne azoknak, akik velük szemben álltak.

Hősök csak a barikádok egyik oldalán álltak! A hősök a pesti srácok voltak, Horn Gyula pedig a kommunista karhatalom embere – írta Szentkirályi, hozzátéve, hogy Magyarországon törvény tiltja, hogy közterület olyan személy nevét viselje, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. „Ma mégis Horn Gyula nevét viseli egy budapesti sétány, és nem a pesti srácok emléke előtt tiszteleg” – írta.

A Fővárosi Törvényszék a Budapest Főváros Kormányhivatalának adott igazat, amikor idén augusztusban jogsértőnek mondta ki a Horn Gyula sétány elnevezést, és hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés erről szóló rendelkezését.

(Index – 24 nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »