Révész Máriusz: leginkább az életmód tehet arról, hogy 4,5 évvel rövidebb ideig élünk az EU-átlagnál

Révész Máriusz: leginkább az életmód tehet arról, hogy 4,5 évvel rövidebb ideig élünk az EU-átlagnál

Az egészségügyi intézményi „faktor” csak 18 százalékos jelentőségű az aktív Magyarországért felelős államtitkár szerint. Kulcsosházat adott át a Mátrában.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program keretében csütörtökön átadták a kormányzati támogatással megújult Hidegkúti Kulcsosházat a Mátrában.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a beruházás átadó ünnepségén elmondta: a kormány egyik legfontosabb célja, hogy hazánk a legélhetőbb országok közé tartozzon. Ennek azonban fontos feltétele, hogy az emberek egészségesen éljenek, az adatokat elemezve ugyanis szembetűnik, hogy Magyarországon a várható élettartam mintegy 4,5 évvel elmarad az uniós átlagtól, és a magyarok sok időt töltenek betegen – fogalmazott.

Ugyanakkor a WHO kutatása szerint az egészségi állapotot befolyásoló szempontok között az egészségügyi ellátórendszer csupán 18 százalékos arányban van jelen – hangsúlyozta, rámutatva, hogy eközben a genetika és a környezeti hatások ezt meghaladó mértékben, míg a legnagyobb arányban: 37 százalékban az életmód gyakorol hatást az egészségre.

Hírdetés

Ezt figyelembe véve meghatározó szemponttá lép elő az életmód, ennek pedig fontos eleme az aktív szabadidős tevékenységek gyakorlása és az ehhez szükséges feltételek megteremtése, melyek között fontos szerepet kapott a honi turistaházak felújítása – mondta Révész Máriusz.

Kifejtette: az elmúlt időszakban a turistaház-fejlesztési programban több mint 100 ilyen létesítményt támogatott a kabinet, melyek ennek köszönhetően ma már versenyre kelnek az osztrák és szlovák turistaházakkal. A Hidegkúti Kulcsosház a tervezéstől a befejezésig 8 évig tartó korszerűsítését a 200 millió forint kormánytámogatás mellett a fenntartó Egererdő Zrt. 76,3 millió forinttal egészítette ki – közölte.

A főépületben 31 férőhelyet alakítottak ki, mely akár iskolai osztályok számára is lehetővé teszi a ház igénybevételét a nyugati Mátra szívében, Gyöngyöspata határában – tájékoztatott az államtitkár.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a megújult Hidegkúti Kulcsosház korábban erdészek és családjaik otthona volt, míg a melléképületeket állattartásra használták. Később a jelenlegi turistaszállás elődjeként működött, a közeli tisztáson sátorozási lehetőséggel. A létesítménynek mindig is a bő és tiszta vizű névadó forrás biztosított ivóvíz-ellátást. Az épülethez erdészeti és turistaút is vezet, amelyen tovább haladva Mátrakeresztesre lehet eljutni.

A megújult épületegyüttes földszintjén két hálóhelyiséget alakítottak ki, emellett bővült a társalgó, valamint a vizesblokkok kapacitása. A tetőtérben új matracszállást és társalgót hoztak létre, valamint korszerűsítették a ház egészét és annak fűtésrendszerét, továbbá energiaellátását is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »