Így drágul most a streamingszolgáltatók piaca

Így drágul most a streamingszolgáltatók piaca

Folyamatosan emelkednek az árak, ennek ellenére sokan egyszerre több szolgáltatónak is fizetnek.

A streamingszolgáltatók áremelési gyakorlatáról ír a HVG. A szolgáltatók a korábbi bevezető alacsony árakkal bevonzották a fogyasztókat, miután sikerrel jártak, most már profitot is szeretnének termelni.

A sort a Disney+ kezdte még tavaly novemberben, amikor 600 forintot emeltek akkor. Idén a SkyShowtime követte őket februárban, majd jött a Max júliusban, a Netflix augusztusban és a Prime video sem maradt le, ők drasztikusan növelték áraikat, 899-ről 1900-ra emelkedett a csomag ára, a versenytársak csak 400-600 forinttal kértek többet.

A SkyShowtime választási lehetőség elé állította a felhasználókat: vagy maradnak az addigi árnál és nézik a műsorokat mostantól reklámokkal tűzdelve, vagy negyven százalékkal többet fizetnek.

Hírdetés

A tavaly novemberi emelés után a Disney+ is az előfizetők választására hagyta a csomagjuk árát, ugyanis rosszabb kép- és hangminőség mellett visszatérhetnek a régi, 2490-es összeghez vagy a jobb felbontás, a “magával ragadó hangélmény” és a több eszközön való szimultán megtekintés érdekében fizethetnek 3890 forintot.

Az egyes szolgáltatók csomagjainak ára egyébként 2000 és 5000 forint között mozog. Ha valaki az öt legnépszerűbbre egyszerre előfizet, összesen tizenkétezer forint körül költ, ez az egy évvel ezelőtti állapothoz képest közel 20 százalékos emelést jelent. Közben a prémium csomagokra előfizetők több mint 20 ezer forintot fizetnek, és akkor még nem esett szó arról, hogy sokan vendégfelhasználót is adnak a csomagjukhoz, hogy többen tudják nézni a szolgáltatást, ez még extra 1200 forintot jelenthet.

A külföldi mintát látva ráadásul a magyarországi piacvezető csatornák is rájöttek, szükségük van a saját streamingplatformra. Az RTL és a TV2 is rendelkezik ilyennel és közös vonás, hogy külön szerepel olyan csomag a kínálatukban, amelyet a TV-szolgáltatókon keresztül lehet igényelni.

Az NMHH kutatása szerint minden negyedik streamingfogyasztó kettő vagy annál több platformot keres fel. A legnépszerűbb streamingszolgáltatók rangsorában szeptemberben a Netflix napi közel 265 ezer felhasználóval és a Max 112 ezer napi látogatójával továbbra is tartja vezető szerepét, azonban a harmadik és negyedik helyre felkúszott a TV2 és az RTL platformja, utóbbi minden bizonnyal sokat profitált a Bajnokok Ligája közvetítésekből. A két magyar szereplő a Disney+-t taszította le a dobogóról, mindezt még az amerikai felület áremelése előtt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »