Brüsszelben a dohányzás még szigorúbb tiltására készülnek

Brüsszelben a dohányzás még szigorúbb tiltására készülnek

Új szintre emelné a dohányzás nyilvános helyeken való tiltását az Európai Bizottság. Nemcsak a hagyományos cigarettára, hanem még a nikotinmentes innovatív termékekre is vonatkoznának az új szigorítások, melyek ezúttal nemcsak a dohányzók nemtetszését vívták ki, hanem az idegenforgalmi és vendéglátóipari ágazat képviselőinek tiltakozását is.

Brüsszel már 2021-ben előrukkolt az új szabályozás ötletével, melynek célja volt, hogy 2040-re 5 százalékra csökkentse a dohányzók arányát, viszont már akkor bírálatok özöne zúdult rá, hogy jelentős mértékben az adónövelésre, a tilalmakra és a személyi szabadság korlátozására épít. Ugyanakkor viszont nem ösztönzi a dohányosokat a kevésbé ártalmas változatokra való áttérésre.

Az Európai Unióban a felnőtt lakosság 20 százaléka továbbra is dohányzik. S ahogy az már az EU-ban szokás, ha az intézkedések nem hozzák meg a várt eredményt, újabb tiltás születik, ezúttal

az Európai Bizottság részéről, melynek javaslata szerint betiltanák a dohányzást és annak modern válfajait minden külterületen.

Ez felháborította a szolgáltatási ágazat képviselőit, főleg a vendéglők és kávéházak tulajdonosait, mivel ezek látogatóinak közel 20 százaléka dohányzik, s a 2009-es részleges tiltás hatására az üzemeltetőknek nem kis összeget kellett beruházniuk, hogy elkülönített dohányzási tereket, zónákat alakítsanak ki. Majd ez az igyekezet tíz év múlva teljesen feleslegesnek bizonyult, mivel 2019-től új dohányzási tilalom lépett érvénybe a vendéglőkben. Mire ezzel is megbékéltek, be akarják vezetni a dohányzási tilalmat minden kültérre vonatkozóan, amit az európai vállalkozók erős túlzásnak tartanak, további bevételkieséstől tartva, mivel a dohányosok elkerülik majd a szolgáltatásaikat. A leghangosabb ellenvetéseik az osztrák, német, horvát, görög és bolgár vendéglátóknak voltak, a legnagyobb látogatottságú turisztikai központokból.

Egyes vélemények szerint 60 százalékkal is csökkenhet a forgalmuk, mivel szerintük sok korábbi vendégük már most is inkább otthon marad a dohányzás korlátozása miatt.

Mások úgy vélekedtek, hogy ugyan általánosságban véve támogatják a dohányzás korlátozását, de szerintük ebben az esetben a javaslattevők túl messzire mentek. Mivel vendéglátóipari létesítményekről van szó, függnek a vendégeiktől, ez pedig nagyon sokakat tart majd távol tőlük. Megint mások felteszik a kérdést, hogy vajon a vendéglátóipari létesítmények beltereiben életbe léptetett dohányzási tilalom hozzájárult-e az egészségjavító célok eléréséhez, hiszen szerintük a dohányzók csak helyet változtatnak, szokást nem.

Hírdetés

Csakhogy Brüsszel ebben a kérdésben sem hajlik a kompromisszumra és a javaslat szerint minden kültérben betiltaná a dohányzást, bővítve azon helyek sorát, ahol a dohányzók zavarhatnák a gyerekeket és a fiatalkorúakat, beleértve a játszótereket, sportlétesítményeket, bár a tilalom betartatása a gyakorlatban nehézségekbe ütközhet.

A javaslat vonatkozik továbbá a középületek előtti terekre, állatkertekre, vidámparkokra, a koncertek, szórakoztató rendezvények és egyéb nyilvános események helyszíneire, ahol feltételezhetően fiatalkorúak is megfordulnak.

Ezek azonban többnyire korábban megoldották már a problémát nemdohányzóknak szánt zónák kialakításával. A javaslatból viszont az tűnik ki, hogy a dohányzót bárhol megbírságolhatják, ha a közelében fiatalkorú tűnik fel, ráadásul a tilalom a nikotinmentes e-cigarettákra is vonatkozik.

Az üzemeltetők a javaslat szerint kötelesek „hatékony védelmet biztosítani a passzív dohányzással és az aeroszolos változatok hatásaival szemben bármilyen kültérben vagy félig nyitott térben, melyek a vendéglátóipari létesítményekhez kapcsolódnak, beleértve a vendéglők, bárok, kávéházak és hasonló létesítmények kültereit“.

Továbbá dohányzási tilalmat javasolnak minden olyan helyre, ahol fiatalkorúak, gyerekek tartózkodhatnak, ahol rendezvényeket tartanak, nézőterek, lelátók vannak, valamint a középületekhez kapcsolódó terekre, ahol feltételezhetően sokan fordulnak meg, például a bevásárlóközpontok bejárata, a középületek udvara.

Az érintett ágazatok nehezményezik, hogy a javaslattevők nem egyeztettek a képviselőikkel és elmulasztották a várható gazdasági hatások vizsgálatát, melyek főleg a kis- és családi vállalkozásokra nézve járnak komoly következményekkel.

Ugyancsak sok vitára ad okot, hogy a tilalom nemcsak a cigarettára vonatkozik, hanem a korszerű alternatív változatokra is,

így az e-cigarettára, a melegített a dohányra, sőt még a nikotinmentesekre is. Brüsszelben ezt az új változatok térhódításával, illetve az e-cigaretták hatásának való passzív kitettség egészségügyi kockázataival magyarázzák, továbbá azzal, hogy ezzel csökkentik a gyermekek és fiatalok számára a rászokás kísértését.

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »