Kirabolták a környezetvédőket, már keresik a tettest

Kirabolták a környezetvédőket, már keresik a tettest

Kirabolták a környezetvédőket, már keresik a tettest Kürthy Judit2024. 10. 24., cs – 12:27 Vásárút |

Kirabolták a Zöld Örökség Polgári Társulás szerszámokkal megpakolt, szociális helyiségekkel ellátott konténerét, melyet a vásárúti focipálya mellett helyeztek el. A társulás tagjai szerint a tettes tudhatta, hogy mit talál bent és biztosra ment.

Az eltulajdonított eszközöket és kézi szerszámokat karbantartási munkálatokra használják, amik elengedhetetlenek a mindennapi tevékenységükhöz. Sőt, a legújabb projektjük is ezeknek a meglététől függ, ami most komoly veszélybe került. 

„A társulás Norvég alapból támogatott projektjének keretein belül kölcsön kaptunk 5 évre egy konténert a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalattól (SVP), amely a projekt keretein belül megalakított ifjúsági szervezet bázisaként szolgál. Mivel a projekt keretein belül sajnos nem sikerült időben megoldani a telekvásárlást, és így elvesztettük az erre szánt pénzt, Vásárúton engedték meg nekünk, hogy letegyük ezt a konténert a focipálya mellett. A projekt alapján minden, a projektben vett szerszámot ott kellene tárolnunk, ami a Csallóközkürti kataszterben lévő tanösvény karbantartására szolgál. Öröm az ürömben, hogy a motoros szerszámaink karbantartás miatt, épp nem voltak a konténerben”

 – osztotta meg Csudai Péter, a Zöld Örökség Polgári Társulás elnöke. Eltűnt az összes seprű, lapát, ásó, gereblye, villa és kesztyű, 100 méter piros hajókötél. Ellopták a teljesen új, két kerékkel ellátott mobil csónakjukat, a konténer teljes berendezését, a fürdőt, a zuhanytálcával, csappal, zuhanyrózsával, a vízmelegítő bojlerrel és a mosdóval együtt. Még a WC-t is.

Minimum 1100 eurós kárt okoztak a társulásnak, ebből a csónak 700 euróba került. 

Hírdetés

„További kár a feltört ajtó, amit nem biztos hogy meg tudunk javíttatni. Ez sem kis összeg. A konténer maga egy lakókonténer az SVP tulajdonában, így a felszerelése is, amit szintén elvittek, úgy mint a csapok, a vízmelegítő bojler és a WC is az övék. Ezek nem voltak még rákötve a hálózatra, reméltük, hogy a jövőben valahogy megoldhatjuk. A legjobban a befektetett idő és energia fáj, meg az, hogy mi önkéntesen csináljuk ezt a dolgot elsősorban. Örültünk, hogy valami látható gyümölcse van végre a munkánknak, amit főleg óvodásokkal és iskolásokkal igyekszünk megosztani a különböző magunk által kitalált játékok és előadások formájában”

 – tette hozzá.

A Zöld Örökség Polgári Társulás már megtette a rendőrségi feljelentést és Vásárút polgármestere, Török Gergely is felajánlotta segítségét. A konténer közelében van egy kamera, ami nagy valószínűséggel felvette az elkövetőket, ezt egyelőre még nem erősítették meg. 

„A tanösvényünkre idén még legalább egyszer ki kell mennünk, hogy átjárhatóvá tegyük az utat. Ehhez kellettek volna a ellopott szerszámok is, amelyeket direkt megerősítettünk ehhez nehezebb terephez. Sajnos a szűkös költségvetésünkből nem tudjuk megvenni őket újra, úgyhogy ha valakinek esetleg módjában állna adni nekünk ilyen szerszámokat, esetleg csónakot, azt szívesen fogadjuk”

 – mondta el Csudai Péter.

Amennyiben olvasóinknak információik vannak az ellopott berendezésről, vagy esetleg találnak olyan hirdetést, ahol sejthető, hogy a fent említett szerszámokat és berendezéseket árusítják, jelezzék a rendőrségen, vagy keressék a Zöld Örökség Polgári Társulást.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »